EKSPLOZIV NA TIMES SQUARE-u

Atentator priznao umiješanost

04.05.2010 u 20:13

Bionic
Reading

Faisal Shahzad, osumnjičen da je automobil s eksplozivom dovezao na Times Square i uhićen u zračnoj luci u New Yorku, gdje se htio ukrcati u zrakoplov za Dubai, tvrdi da je samostalno djelovao, rekao je neimenovani policijski dužnosnik u utorak, kako prenosi AP.

Po riječima tog dužnosnika bliskog istrazi, Shahzad (30), američki državljanin pakistanskog podrijetla, uhićen je u ponedjeljak u međunarodnoj zračnoj luci Johna F. Kennedyja.

Shahzad
je, kako prenosi agencija iz izvora bliskih istrazi, navodno priznao da je sam nabavio materijal za eksplozivnu napravu i postavio ga u terensko vozilo koje je parkirao na Times Squareu.

Priznanje je potvrdio i glavni državni odvjetnik Eric Holder, poručivši pritom kako će Shahzada optužiti za 'pokušaj terorističkog napada'.

Istražitelji još nemaju dokaza o Shahzadovoj povezanosti s pakistanskim talibanima ni s bilo kojom terorističkom skupinom, rekao je neimenovani dužnosnik policije.

"On tvrdi da je djelovao samostalno, ali se to još mora ispitati", rekao je izvor kako prenosi AP.

Pakistanski talibani su prije dva dana preuzeli odgovornost za postavljanje eksploziva, poručivši da je riječ o osveti za ubojstvo dvojice vođa Al Kaide u Iraku, ali policijski dužnosnici ističu da zasad nema dokaza da su te tvrdnje točne.

Uhićenja u Pakistanu dokazuju povezanost?

Pakistanske vlasti uhitile su u utorak u Karačiju jednu osobu za koju sumnjaju da je povezana s pokušajem bombaškog napada na njujorški Times Square, doznaje se iz obavještajnih izvora.

Prema istom izvoru, uhićen je izvjesni Taiseef, prijatelj Faisala Shahzada, pakistanskog Amerikanca koji se zbog istog slučaja nalazi u pritvoru u SAD-u.

Neki pak izvori tvrde da su nakon neuspjelog subotnjeg napada u New Yorku pakistanske vlasti u Karačiju privele više osoba.

Shahzad je u ponedjeljak uhićen u New Yorku prije ukrcaja na let za Dubai. prema američkim dužnosnicima, taj se 30-godišnjak nedavno vratio iz Pakistana, pa se sumnja da je bio u kontaktu s Al-Kaidom ili talibanima.

Obama:Nećemo se dati terorizirati

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak da se Sjedinjene Države neće dati "terorizirati", nakon neuspjelog pokušaja napada u New Yorku, istaknuvši da je riječ o grubom podsjećanju na prijetnje američkoj sigurnosti.

"Nećemo se dati terorizirati, nećemo dati da nas zarobi vlastiti strah", rekao je američki predsjednik istaknuvši da savezna policija (FBI) i redarstvene snage raspolažu svim potrebnim sredstvima u istrazi o pokušaju napada u subotu.

"Ovaj događaj je još jedan grubi podsjetnik na vrijeme u kojemu živimo", dodao je Obama u govoru u Gospodarskom vijeću u Washingtonu, rekavši da će istražitelji utvrditi je li američki državljanin pakistanskog podrijetla uhićen u ponedjeljak povezan s poznatim terorističkim organizacijama.

Osumnjičeni Faisal Shahzad uhićen je u zračnoj luci J.F. Kennedyja u New Yorku kada se htio ukrcati u zrakoplov za Dubai, nakon 48-satne potrage američkih vlasti. Prema nepotvrđenim informacijama iz izvora bliskih istrazi, koje prenose agencije, Shahzad je priznao optužbe da je odgovoran za pokušaj napada na Times Squareu i tvrdi da je djelovao potpuno samostalno.

On je u subotu navečer na Times Squareu ostavio automobil Nissan Pathfinder u kojemu je bila eksplozivna naprava. Građani su pozvali policiju pošto su vidjeli dim iz automobila. Eksplozivna naprava se nije aktivirala.