JEDINSTVENA IDEJA

Astronomi iz Višnjana osmislili kuglice-planete Sunčeva sustava

23.12.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Ukras u obliku zvijezde koji krasi vrh blagdanskog drvca uobičajen je, no zasigurno niste znali da na grane svog drvca možete preseliti i čitav Sunčev sustav. Naime, u Višnjanu, istarskom gradiću čiji je zaštitni znak Zvjezdarnica, počeli su proizvoditi unikatne ukrase za jelku. Umjesto klasičnih kuglica, izrađuju planete Sunčevog sustava, a čitava ova zanimljiva ideja zaživjela je pod dirigentskom palicom poznatog hrvatskog astronoma Korada Korlevića. Iako je projekt u samom začetku, sudeći po velikom interesu, unikatne kuglice-planeti mogle bi postati hrvatski hit suvenir

'Blagdanski ukrasi u obliku planeta ručno su izrađeni na zajedničkim druženjima članova Astronomskog društva Višnjan i skupine kreativnih pojedinaca koji se okupljaju u udrugu Višnjanske kreative u osnivanju. Svaki od planeta je jedinstven i predstavlja osobnu, umjetničku slobodu u doživljaju planeta koje ponekad vidimo na noćnome nebu i kojima se oduvijek divimo', rekla je za tportal Irma Tripar iz Astronomskog društva Višnjan koje se bavi promicanjem astronomije i znanosti kroz edukaciju i promicanjem umjetničkog kreativnog stvaralaštva.

Ideja je nastala prije mjesec dana, kada su započele pripreme  za prigodne manifestacije obilježavanja zimskog solsticija u novoj Zvjezdarnici na Tičanu. U želji da dekoriranjem prostora stvore poseban astronomsko-znanstveni ugođaj, članovi Astronomskog društva Višnjan dosjetili su se da, umjesto tradicionalnih kuglica, izrade ukrase koji simboliziraju planete Sunčeva sustava. Najviše glavobolje pri izradi zadao im je Saturn, za čiji su prsten morali angažirati jednog obrtnika iz Tinjana.

Do sada su već izradili nekoliko kompleta, a kako doznajemo, prodaja nesvakidašnjih ukrasa ide jako dobro. Blagdanska će drvca brojnih astroljubaca tako već ove godine, umjesto kuglica, krasiti Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun

Osim što je riječ o unikatnim, blagdanskim ukrasima, modeli planeta bit će predstavljeni i kao jedinstven umjetničko-edukacijski komplet. U Višnjanu vjeruju da će mini Sunčev sustav postati originalan hrvatski suvenir koji će se tijekom cijele godine prodavati u njihovoj Zvjezdarnici, ali i preko interneta.