POPRAVAK ISS-A

Astronauti čak osam sati ‘šetali’ svemirom

07.11.2015 u 15:28

Bionic
Reading

Dvojica američkih astronauta provela su u petak u svemirskoj šetnji, izvan Međunarodne svemirske postaje (ISS), gotovo osam sati u pokušaju zaustavljanja istjecanja opasnog amonijaka iz glavnog sustava za hlađenje, priopćila je NASA

Zapovjednik postaje Scott Kelly i inženjer Kjell Lindgren isključili su rezervni sustav za hlađenje koji je bio u upotrebi od 2012., te zaustavili istjecanje amonijaka u jednom od osam glavnih prstenova za hlađenje na ISS-u.

U svibnju 2013. druga posada je zamijenila neispravnu pumpu, a tijekom maratonske svemirske šetnje u petak Kelly i Lindgren su glavni sustav za hlađenje ponovno napunili amonijakom i aktivirali ga. Prilikom paljenja sustava za hlađenje ‘pobjeglo’ je tek nekoliko ‘pahuljica’ amonijaka.

‘Tih par pahuljica amonijaka nije predstavljalo nikakvu opasnost za astronaute te prije povratka na ISS nije bila potrebna dekontaminacija’, kazao je dužnosnik NASA-e Rob Navias.

NASA se nadala da će astronauti stići sklopiti i pokriti rezervni sustav hlađenja, no Kellyju i Lindgrenu nije preostalo dovoljno vremena. Taj će se posao morati odratiti tijekom neke druge svemirske šetnje.