suradnja

AstraZeneca će ispitati kombinaciju svog i ruskog cjepiva

11.12.2020 u 11:38

Bionic
Reading

Britanska farmaceutska tvrtka AstraZeneca objavila je u petak da će ispitati kombinaciju svog i ruskog cjepiva Sputnik, koja bi po ruskim znanstvenicima mogla jako povećati učinkovitost AstraZenecina cjepiva

Rusi su prošli mjesec na Twitteru sugerirali da bi AstraZeneca trebala iskušati tu kombinaciju.

"Sputnik V je sretan što jedan od svoja dva vektora može podijeliti s AstraZenecom kako bi se povećala učinkovitost njezina cjepiva. Kombinacija dva različita vektora iz dvaju cjepiva rezultirat će većom učinkovitošču nego samo jedan vektor", objavili su ruski stručnjaci 23. studenoga.

AstraZeneca je u petak priopćila da razmatra kako pristupiti kombinaciji i da će uskoro početi testiranja u suradnji s ruskim institutom Gamaleja koji je razvio Sputnik V.

Studija objavljena ovoga tjedna pokazuje da je AstraZenecino cjepivo, razvijeno u suradnji sa sveučilištem Oxford, učinkovito 70.4 posto. Rusija je objavila da je učinkovitost Sputnika V 92 posto.

"To pokazuje snagu Sputnika V i našu spremnost i želju za suradnju s drugim partnerima u borbi protiv covida-19", rekao je Kiril Dmitriev, čelnik ruskog fonda RDIF koji je financirao razvoj Sputnika V.