ROK DVA TJEDNA

Assange se može žaliti vrhovnom sudu

05.12.2011 u 15:16

Bionic
Reading

Utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange može pred vrhovnim sudom nastaviti borbu protiv zahtjeva za izručenje Švedskoj koja mu želi suditi za seksualno nasilje, odlučio je u ponedjeljak visoki sud u Velikoj Britaniji, prenijele su agencije

Visoki sud nije izravno dao zeleno svjetlo za priziv pred vrhovnim sudom, no ocijenio je da je slučaj od 'javnog interesa' i da o njemu treba 'što je prije moguće' donijeti presudu pred vrhovnim sudom.

Švedske vlasti žele 40-godišnjeg Australca ispitati zbog optužaba za silovanje i seksualni nasrtaj koje su protiv utemeljitelja WikiLeaksa podnijele dvije volonterke te organizacije u kolovozu 2010. Na pitanje je li zadovoljan presudom Julian Assange je jednostavno odgovorio 'da'.

Assangeova obrana ima 14-dnevni rok da zahtjev proslijedi vrhovnome sudu, rekla je Assangeova odvjetnica Gareth Peirce. Tri suca vrhovnog suda razmotrit će žalbu na odluku o izručenju i presuditi. 'Ako odluče odbiti žalbu, stvar je zaključena', rekla je odvjetnica.

Assange je prošle godine proveo devet dana u londonskome zatvoru, a zatim je pušten uz jamčevinu i živi u kući bogatog pristaše WikiLeaksa. Optuženik tvrdi da je njegovo uhićenje politički motivirano. Uhićen je nedugo pošto je WikiLeaks na svojim internetskim stranicama objavio tisuće tajnih američkih diplomatskih bilježaka koje su razotkrile pozadinu rata u Iraku i Afganistanu.

U 2010. WikiLeaks je postavio 391.832 tajne bilješke o ratu u Iraku i 77.000 tajnih dokumenata Pentagona o afganistanskom sukobu.