EKVADOR NA MUKAMA

Assange iz veleposlanstva ne može izaći ni u vreći

17.08.2012 u 12:58

Bionic
Reading

Postoji nekoliko mogućnosti koje bi Ekvador mogao probati da izvuče Juliana Assangea iz svog veleposlanstva u Londonu: od izdavanja diplomatske putovnice pa do krijumčarenja Assangea u vreći ili sanduku, piše The Guardian

Ekvador je odobrio osnivaču Wikileaksa Julianu Assangeu politički azil, međutim on ne može napustiti ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu bez rizika da bude uhićen.

Što se sve može dogoditi?

Može li Ekvador dati Assangeu diplomatsku putovnicu?

Takve putovnice bi trebale olakšati putovanja, ali ne pružaju imunitet od zakona drugih država.

Može li Ekvador Assangeu dati diplomatski status?

To bi bio hrabar potez Ekvadora, ali bi samo rasplamsao krizu. Članak 29. Bečke konvencije navodi da osobe s diplomatskim statusom imaju imunitet od kaznenog progona. On glasi: 'Osobu s diplomatskim statusom ne može se uhititi niti pritvoriti. Država primateljica će s njim postupati s dužnim poštovanjem i poduzet će sve odgovarajuće mjere radi sprečavanja svakog napada na njegovu osobnu slobodu ili dostojanstvo'.

No tu je kompenzacijska obveza da će Ekvador poštivati zakone Velike Britanije i da se neće miješati u britanske unutarnje poslove.

Assange u veleposlanstvu Ekvadora


Mogu li dužnosnici veleposlanstva staviti Assangea u diplomatsko vozilo te ga odvesti do aerodroma?

Diplomatska vozila su oslobođena pretraživanja od strane zemlje primateljice, u ovom slučaju Velike Britanije. Ali čak i ako Assange uspije ući u automobil veleposlanstva bez uhićenja, on će u nekoj fazi morati izaći kako bi se ukrcao na zrakoplov. U tom trenutku će izgubiti zaštitu jer više nije na ekvadorskom tlu.

Mogu li ga prokrijumčariti – u sanduku ili torbi koja ima diplomatsku zaštitu?

Koliko god ovo neostvarivo zvuči, to je pokušano i prije u Velikoj Britaniji.

1984. nigerijski političar Umaru Dikko stavljen je u sanduk i tako ga se pokušalo poslati natrag u Nigeriju. Oni koji su bili uključeni u ovaj pokušaj nisu uspjeli jer nisu sanduk ispravno označili kao diplomatski paket ili torbu.

A Bečka konvencija kaže: 'Diplomatska torba ne smije se otvarati, niti zadržati.'

No i diplomatski paket mora proći skener na aerodromu. U takvim okolnostima, u Velikoj Britaniji vlasti imaju pravo otvoriti paket i uhvatiti skrivenog Assangea.