AKCIJA INDEKS

Asistenti nisu teretili optužene

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.03.2009 13:54
  • Objavljeno 27.03.2009 u 13:50
Akcija Indeks

Akcija Indeks

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Šestero asistenata i profesor sa zagrebačkog Prometnog fakulteta svjedočilo je danas na zagrebačkom Županijskom sudu na suđenju u slučaju 'Indeks' i pritom nikoga od 16 optuženih nisu teretili za djela koja im USKOK stavlja na teret

Saslušani su asistenti koji su kao članovi Povjerenstva za razredbeni postupak pratili prijemne ispite u ljetnom i jesenskom roku 2008. na Prometnom fakultetu.

Svi su rekli da prva dvojica optuženika, bivši prodekan Dragan Badanjak i profesor Krešimir Somek nisu mogli intervenirati u testove kako bi popunili neodgovorena pitanja, niti su tijekom ispita primjetili bilo kakve nepravilnosti.

Svjedoci su ispričali da su prije ispita kandidatima pročitali upute po kojima se netočno odgovorena pitanja boduju negativno, a neodgovorena se ne boduju.

Nakon ispita asistenti su sakupili testove i obrasce, složili ih po abecednom redu i predali ih odgovornim osobama.

Profesor Ivan Markežić rekao je da je pitanja iz fizike i rješenja, koja je pripremio za prijemni ispit, predao prodekanu za nastavu i studente Zvonku Kavranu, po čijem je nalogu izradio testove. Dodao je da nije sudjelovao u obradi rezultata primjemnih ispita.

Prvom optužnicom nakon antikorupcijske akcije 'Indeks' obuhvaćeno je 16 osoba, profesora, posrednika i studenata s Prometnog fakulteta koje se tereti za primanje i davanje mita, nezakonito posredovanje ili poticanje na ta kaznena djela.

Prvooptuženi Badanjak tereti se da je od lipnja do rujna prošle godine omogućio upis za pet studenata. Oni su posredniku Budoru platili po 2000 eura, a on je prodekanu navodno proslijedio od 1000 do 1500 eura po upisanom studentu.

U USKOK-u tvrde da su kandidati izlazili na prijamne ispite i odgovarali samo na pitanja na koja su znali odgovor, dok su ostala, prema dobivenim uputama, ostavljali bez odgovora koji su im naknadno upisani u testove.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi