PONUDA ARAPSKE LIGE

Asadu 'siguran' izlaz u zamjenu za predaju vlasti

23.07.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Zemlje članice Arapske lige (AL) zatražile su od sirijskog predsjednika Bašara al-Asada brzi odstup s vlasti u zamjenu za 'siguran' izlaz za njega i njegovu obitelj

U završnoj izjavi nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja AL od Asada se traži 'odstup s vlasti', uz tvrdnju da će 'Arapska liga pomoći da se njemu i njegovoj obitelji zajamči siguran izlaz'.

Tom se inicijativom želi 'okončati krvoproliće', 'sačuvati jedinstvo Sirije' i 'zajamčiti miran prijenos vlasti' u toj zemlji, kaže se u dokumentu.

Katarski premijer šeik Hamad Ben Džasam Al-Tani novinarima je rekao da su ministri pozvali oporbu i Slobodnu sirijsku vojsku, sastavljenu od vojnih dezertera i naoružanih civila, da uspostavi prijelaznu vladu.

'Oporba i Slobodna sirijska vojska pozivaju se na uspostavu vlade nacionalnog jedinstva', rekao je.

Ministri su u izjavi pozvali i Ujedinjene narode na promjenu mandata međunarodnog izaslanika Kofija Annana na način da se njegova misija usredotoči na odlazak Bašara al-Asada i miran prijenos vlasti.

Katarski premijer i glavni tajnik Arapske lige Nabil al-Arabi dobili su zadatak otići u Moskvu i Peking kako bi zaključke iz Dohe iznijeli ruskim i kineskim čelnicima, nakon što su te dvije zemlje već triput u Vijeću sigurnosti UN vetom onemogućile donošenje rezolucija koje su predviđale sankcije protiv režima Bašara al-Asada.