DVOJBENI IZBORI

Asadova stranka očekivano pobijedila na izborima u Siriji

17.04.2016 u 15:32

Bionic
Reading

Stranka Baas na vlasti u Siriji i njeni saveznici su očekivano dobili većinu mjesta u parlamentu nakon parlamentarnih izbora organiziranih 13. travnja na teritorijima pod kontrolom režima, prema službenim rezultatima

Prema izbornom povjerenstvu, većinu od 250 mjesta u parlamentu je dobila stranka Baas predsjednika Bašara al Asada, koja je na vlasti pola stoljeća.

Svih 200 kandidata liste Nacionalnog jedinstva, kojoj pripada ta stranka, pobijedili u nekoliko pokrajina zemlje kojom pet godina pustoši rat, izvijestio je u nedjelju dnevni list Al Vatan, blizak vlasti.

Stopa sudjelovanja je bila 57,56 posto, prema tom povjerenstvu, prenosi službena agencija Sana.

Nešto više od 5 milijuna potencijalnih birača je putovalo do birališta da biraju među 3500 kandidata na izborima koje oporba u egzilu naziva nelegitimnim.

U Siriji, zemlji s oko 23 milijuna stanovnika prije sukoba, 13,5 milijuna je zahvaćeno ili raseljeno zbog rata, navodi UN.

Stručnjaci predviđaju rezultat sličan rezultatu izbora u svibnju 2012., na kojima je po prvi puta sudjelovalo više stranaka, a stranka Baas je dobila većinu od 250 zastupnika izabranih na četverogodišnji mandat.

Među favoritima su neki članovi izaslanstva režima koje se nalazi u Ženevi na pregovorima između režima i pobunjenika te traže izlazak iz rata.

Unutrašnja i vanjska oporba i zapadne zemlje te izbore smatraju nelegitimnim. Ali Rusija, velika saveznica režima, ocijenila ih je 'sukladnim sadašnjem sirijskom ustavu'

UN se zalaže za održavanje općih izbora tijekom 2017. godine.