INTERVENCIJA U SIRIJI

Asad poručio Americi: Sjetite se Vijetnama

26.08.2013 u 11:07

Bionic
Reading

Predsjednik Sirije Bašar al Asad je 'besmislicom' nazvao tvrdnje Zapada da je njegov režim prošlog tjedna izveo kemijski napad na pobunjenike i u intervjuu za ruski dnevnik Izvestija upozorio SAD da je plan za vojnu intervenciju u Siriji osuđen 'na propast'

'Izjave političara u SAD-u i na Zapadu vrijeđaju zdrav razum i pokazuju prijezir prema mišljenju njihovih naroda', rekao je on. 'To je besmislica: prvo proglašenje krivnje, a zatim prikupljanje dokaza', izjavio je Asad. Sirijski predsjednik je u intervjuu za ruski list upozorio SAD protiv vojne intervencije u Siriji: 'Sjedinjene Američke Države će doživjeti neuspjeh kao i u svim prethodnim ratovima koje su pokrenule, počevši od Vijetnama.'

'Amerika je vodila nekoliko ratova i nikada nije postigla ciljeve zbog kojih su ti ratovi proglašeni', rekao je sirijski predsjednik. 'Ona nije bila u stanju uvjeriti narode u pravednost tih ratova, niti tim zemljama nametnuti svoju ideologiju', dodao je on.

Asad je kazao da zapadni vođe 'ne znaju povijest i ne uče lekcije'. 'Da li su naučili lekciju iz posljednjih 50 godina? Trebali bi proučiti dokumentaciju svojih prethodnika koji su izgubili sve ratove počevši od Vijetnama do današnjeg dana', rekao je on u aluziji na američku vladu. 'Zar oni ne shvaćaju da su svi ti ratovi donijeli samo propast i nestabilnost na Bliskom istoku i u drugim dijelovima svijeta?', nastavio je sirijski predsjednik.

Asad koji je rekao da se u Siriji bori 'protiv terorista', također je upozorio Zapad da 'terorizam nije karta koja se jednom odigra i onda zaboravi'.
'Ne možete biti za terorizam u Siriji, a protiv terorizma u Maliju, ne može se podržavati terorizam u Čečeniji, a u Afganistanu se boriti protiv njega', rekao je on. 'Nitko neće uspjeti Siriju pretvoriti u marionetu Zapada', zaključio je Asad.