milanović vs. banožić

Arsen Bauk o vrućem sukobu: Prva sezona 'Jazavac i šmrkavac' završila je happy endom

04.11.2021 u 10:58

Bionic
Reading

Je li moguća daljnja suradnja između predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića i hoće li njihov sukob utjecati na stanje u Oružanim snagama, ali i na izbor veleposlanika, u HRT-ovoj emisiji 'U mreži Prvog' odgovarali su saborski zastupnici Mario Kapulica (HDZ), Arsen Bauk (SDP) te komunikacijski stručnjak Krešimir Macan

'Možda su i jedni i drugi trebali reagirati drugačije, ali sad smo tu gdje jesmo i dajemo loš primjer svima drugima. Kad je ovakva komunikacija na vrhu, onda svima daje loš primjer i možemo očekivati eskalaciju i na nižim razinama', rekao je Krešimir Macan u HRT-ovoj emisiji 'U mreži Prvog'. 'Kad se dogodi ovakva stvar, u sukobu percepcije stradaju činjenice. Nitko ne osporava to da ministar obrane ima određene ingerencije u mirnodopskim uvjetima i upravo je to omogućila Milanovićeva vlada', kazao je Macan te naglasio da je u Ustavu jasno određeno da je predsjednik vrhovni zapovjednik Oružanih snaga. Podsjetio je da su se i premijer i predsjednik nekada svađali oko toga tko je jazavac i slično - a sve je završilo jednom sjednicom Vijeća za nacionalnu sigurnost. Svađama se teško može pridobiti glasače, podsjetio je Macan, a skok rejtinga Milanovića dogodio se zbog principijelnog stava oko Vrhovnog suda.

Mario Kapulica rekao je da je 'ovo što radi predsjednik - katastrofalno'. Zabrinjava ga to što Milanović koristi 'rat protokolom' s ministrom obrane i kao vrhovni zapovjednik 'troši sve svoje snage da bi u konačnici to rezultiralo činjenicom da se u isto vrijeme ministar i predsjednik ne mogu pojaviti na istom mjestu. Da su neki gejmeri radili igricu po ovom uzoru, mislim da bi to bio bestseler', dodao je Kapulica.

Smatra da je traženje opoziva predsjednika od strane ministra - politička izjava, o čemu u HDZ-u nisu razgovarali. Premijer je kazao da je položaj Banožića čvršći što ga se više napada.

Arsen Bauk smatra da je njegov položaj čvršći, a kako će se to dugoročno odraziti, treba vidjeti. Ponovio je svoj stav da je najbolje 'rotirati' ministra obrane i ministra pravosuđa. Smatra da poluge za rješavanje ove situacije ima premijer. Ne slaže se s Macanom u mišljenju da će se ovakva komunikacija nužno prebaciti na niže razine.

'Prva sezona 'Jazavac i šmrkavac' završila je happy endom. Predsjednik Vrhovnog suda dobio je više od dvotrećinske većine u Saboru', istaknuo je Bauk te smatra da je sve počelo zakonitim, ali nepotrebnim umirovljenjem časnika postrojbe koja čuva predsjednika.

'Driblanje, a ne legitimna politička rasprava'

Ministar je, drži Bauk, trebao procijeniti smiju li ili ne smiju vojnici ići u Bugojno, trebao je potom donijeti odluku i dati politički razlog zašto je odluka o odlasku ispravna ili neispravna. 'Tako bismo imali legitimnu političku raspravu, a ne driblanje', ističe Bauk. Govoreći o optužbama ministra da je predsjednik u privatne svrhe koristio vojne zrakoplove i brodove te optužbe Milanovića da je Banožić slao vojsku u pomoć administrativnim jedinicama, kazao je: 'Sad će se valjda pucati iz najvećih oružja i eskalacija sukoba tek predstoji.'

'Imaju ovu svoju sjednicu 9. studenoga i neka to riješe. Stav je SDP-a da ne podržava stranačko iživljavanje nad pripadnicima Oružanih snaga i moja je skromna zamolba da se admirala Hranja izostavi iz ove situacije', kazao je Bauk. Upozorio je da građani najviše vjeruju upravo Hrvatskoj vojsci.

'Predsjednik je taj koji je uvukao Oružane snage u jednu suludu igru. Prvi put u povijesti imamo to da vrhovni zapovjednik OSRH izdaje zapovijedi načelniku Glavnog stožera da ministar ne može govoriti', ponovio je Kapulica te se složio s Baukom da bi bilo dobro da sjednica VNS-a dobro prođe.

Bauk je napomenuo da je predsjednikova odluka o Burčulu bila zakonita, ali i kazao da 'nisu sve stvari logične i pametne'.

  • +20
Predsjednik Zoran Milanović uručio činove kadetima Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Što će biti s imenovanjem veleposlanika?

'Imate predsjednika koji ima ograničene ovlasti, vrlo dobru poziciju u javnosti i koji se obijesno koristi svojim ovlastima. Jedne se ovlasti tiču vanjske politike i Oružanih snaga, a to bi se moglo preliti i na sustav nacionalne sigurnosti i obavještajnih službi. Vanjsku politiku vodi Vlada. Milanović je, tijekom mandata bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, kazao da ona može tu i tamo nešto sugerirati, na početku svog mandata izjavio je da politika neće utjecati na izbor veleposlanika, a sad traži 50:50', kazao je Kapulica u emisiji 'U mreži Prvog'. Izjave predsjednika da će blokirati sve na što u državi ima utjecaja smatra neviđenim, na što mu je Bauk odgovorio da je to jedini jezik koji HDZ poznaje. Kapulica mu je odgovorio da će SDP ako nastavi podržavati takve stvari nastaviti gubiti podršku građana.

'kroz to grlo mnogi ne bi mogli proći'

Ultimativni kriterij za veleposlanika 'kad je tko ušao u partiju i tko je koliki Hrvat i katolik'

'Što se tiče pitanja veleposlanika, jučer je ministar dao ultimativni kriterij, a to je 'kad je tko ušao u partiju i tko je koliki Hrvat i katolik'. Prema tome, kroz to grlo ne bi mogli proći mnogi, uključujući predsjednika Vlade', kazao je Bauk te dodao da se Plenković u HDZ uključio 2011. Premijerov naslov maturalnog rada, napomenuo je, nije bio 'baš katolički'. Dodao je da je veleposlanik u Rimu kandidat HDZ-a, a na izborima za gradonačelnika Zagreba osvojio je pet posto glasova.  

Kapulica je zaključio da predsjednik vodi potpuno pogrešnu politiku i nema razumijevanja za drugačija mišljenja te šteti sustavu. Macan je kazao kako je neosporno to da u diplomaciji postoje politička imenovanja, neki zaslužni građani idu na pozicije koje nisu toliko zahtjevne. 'Ključne pozicije moraju biti usklađene, njih moraju zauzeti karijerni diplomati i tu će se naći kompromis', zaključio je Macan.