predsjednik u gospiću

Milanović: Idem kod Svetog Oca za dva tjedna i strepim da Banožić i njegovu ostavku ne zatraži...Ja možda jesam za psihijatriju, ali za šefa klinike

04.11.2021 u 09:28

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 29. obljetnice ustrojavanja 9. gardijske brigade Vukovi

Na pitanje je li se Robert Hranj stavio kao instrument predsjednika RH, odgovorio je: 'Odnos predsjednika i načelnika Glavnog stožera je organski... Idem kod Svetog Oca za dva tjedna i strepim da Banožić i njegovu ostavku ne zatraži. Papa je sljedeći', kazao je.

'Ja možda jesam za psihijatriju, ali za šefa klinike', kazao je Milanović, parafrazirajući Banožićevu izjavu da je predsjednik psihijatrijski slučaj.

'Na Europskom vijeću Hrvatsku predstavljaju i predsjednik i Vlada, no ja sam se povukao. Ja sam mogao u ova dva tjedna izvesti egzekuciju niza časnika, ali to se tako ne radi', kazao je.

'Vidjet ćemo tko mora ići u mirovinu, ali ovako čovjeka šutnuti, bez obrazloženja, bez stvarnog razloga... Neka malo pročešljaju kabinet ministra. Tko to radi?' pita se Milanović.

'Ljude koje si nespremne postavio na upravljačke dužnosti, za to odgovaraš. Premijer odgovara. Bili ste tu unutra. Kako to izgleda? Kao Černobil. Ovdje se i kupaju i tuširaju žene. Ovo izgleda kao da je bila radijacija. Kao Pripjat. Tko za to odgovara? Ministarstvo! Ovo je vrh sante', kazao je Milanović komentirajući izgled vojarne u Gospiću.

  • +20
Predsjednik Zoran Milanović uručio činove kadetima Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Kaže da su krovovi od salonita i da to rješava Vlada. 'Kupuju zrakoplove, a ovakve stvari zanemaruju', dodao je.

'Dobijemo Bradleyje na dar (američka oklopna vozila, op.a.), a koliko smo za to izdvojili ove godine? Nula. U Požegi od prošle tuče nisu krov promijenili. Namjerno sam medije doveo da vide ovo u Gospiću', napomenuo je.

'Ovo što radim pred medijima pokazalo je koliko to postaje urgentno. Ništa se nije poduzelo. Hladna sociopatska reakcija. Svaka čast Vinkovcima, ali u Zagreb uvijek šalju najgore', kazao je.

Kaže da je Banožić i za današnji događaj dobio poziv.

'Ministar je bio pozvan, otišao je na N1, to mu je bilo važnije. Je li zatražio ostavku Svetog Oca? Nije. Pozovite ga sutra, možda zatraži', kazao je.

'Ovdje dovesti nekog Amerikanca ili Nijemca? Mene je stid. Nemar. Ali se zato puše cigare od sto dolara… Ne postaje se tako gospodin... Kak' da vam velim? Da se skuliram? Dobro, skulirat ću se, gdje uči te fore, na internetu?' kaže predsjednik o premijerovoj poruci da se 'skulira'.

Na pitanje o stanju u BiH rekao je: 'Nisu na rubu sukoba, oni nemaju ‘leba da jedu, mogu se samo kestenima gađati. Dodik je ponekad neobuzdan, ali s njim se dogovorimo za 10 minuta, i to ne o podjeli Bosne.'

Predsjednik će se u Gospiću protokolarno susresti i sa svojim kandidatom za novog zapovjednika Počasno-zaštitne bojne (PZB) Antonijem Tokićem s obzirom na to da je on zapovjednik 9. gardijske brigade Vukovi.

U Gospiću se ovog puta Milanović neće naći oči u oči s ministrom obrane Banožićem jer Vlada kao izaslanika šalje ministra branitelja Tomu Medveda.

Naime mjesto je ispražnjeno nakon što je ministar obrane Mario Banožić prijevremeno umirovio zapovjednika Počasno-zaštitne bojne, brigadira Elvisa Burčula, zbog čega je nastao do sada neviđen sukob između ministra obrane te predsjednika Milanovića, vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Problemi su nastali i zbog Tokića jer ima čin bojnika, a za mjesto zapovjednika PZB-a časnik mora imati čin brigadira ili barem pukovnika.

Prema informacijama Jutarnjeg lista otprije desetak dana, ako iz Glavnog stožera dođe prijedlog za izvanredno promaknuće bojnika Tokića u čin pukovnika, ministar obrane neće ga potpisati. On naime tvrdi da u vojnom sustavu ima više od 400 pukovnika i brigadira koji bi mogli kandidirati za tu poziciju te da nema razloga za izvanredno promaknuće.