ZAŠTO ŠTRAJKAMO?

Argumente protiv Fuchsovih zakona pretvorili u knjigu

  • Autor: Mladen Obrenović
  • Zadnja izmjena 07.07.2011 14:22
  • Objavljeno 07.07.2011 u 13:13
Akademska solidarnost

Akademska solidarnost

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Sindikat visokog obrazovanja i znanosti Akademska solidarnost ostaje u štrajku sve dok njegovo članstvo ne bude sigurno da su sporni zakoni o visokom obrazovanju povučeni iz procedure, rečeno je na predstavljanju knjige 'Zašto štrajkamo?'

Akademska solidarnost predstavila je na Filozofskom fakultetu, u isto vrijeme dok su medijsku konferenciju držali predstavnici Nezavisnog sindikata znanosti, knjigu 'Zašto štrajkamo?' u kojoj su predstavljeni stavovi i mišljenja znanstvenih i visokoškolskih ustanova o razlozima za povlačenje zakona o visokom obrazovanju iz procedure.

'Više od 40 autora – ustanova, institucija, fakulteta, sveučilišta, instituta, udruga nastavnika ili sindikati, dali su u ovu knjigu svoja očitovanja i tekstove koji su, kao primjedbe na zakonske prijedloge, već uručili Ministarstvu znanosti tijekom javne rasprave o zakonima. Sva ta očitovanja, kako znamo, nisu uključena u zakonske prijedloge, pa smo ih odlučili ovako objaviti', pojasnio je Neven Jovanović iz Akademske solidarnosti.

Uz kritike i sve ono za što su pozvani smatrali da se treba izostaviti, odnosno prihvatiti u zakonskim prijedlozima, najčešća je primjedba kako 'zakone treba u potpunosti odbaciti jer će donijeti više štete nego koristi'. 'Tercet zakona koji je prošle godine stigao iz Ministarstva znanosti stvorio je nerazmrsivu mrežu s kojom su se u koštac uhvatili autori ove knjige te su napisali remek-djelo o jednom nedjelu. Riječ je o tradicionalno prijetvornom, a zapravo pogubno štetnom slovu zakona koji u svojoj nakani i ideji iritiraju silinom bezumnosti', rekla je u svojoj ironičnoj recenziji Đurđica Čilić-Škeljo, također aktivistica Akademske solidarnosti, što je izazvalo bučno odobravanje okupljenih na promociji knjige.

Knjiga 'Zašto štrajkamo?' dostupna je i na internetskim stranicama Akademske solidarnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi