SPUTNJIK

Argentina odobrila rusko cjepivo protiv covida-19

23.12.2020 u 21:05

Bionic
Reading

Argentina je odobrila po hitnom postupku upotrebu ruskog cjepiva Sputnjik protiv covida-19, priopćio je u srijedu argentinski ministar zdravstva, te je ta zemlja nakon Rusije i Bjelorusije postala treća koja je odobrila to cjepivo.

Prve doze cjepiva Sputnjika trebale bi narednih dana stići u Argentinu, rekli su dužnosnici u obje zemlje.

Dosad je u Argentini od covida-19 umrlo 42.254 ljudi, pokazali su službeni podaci.

"Proizvod predstavlja prihvatljivu ravnotežu između dobrobiti i rizika", pisalo je u priopćenju argentinske Nacionalne uprave za medicinu, hranu i medicinsku tehnologiju (ANMAT).

Nekoliko sati ranije, Argentina se pridružila rastućoj listi zemalja diljem svijeta koje su odobrile korištenje Pfizerovog cjepiva.

Neki zapadni znanstvenici izrazili su zabrinutost zbog brzine kojom je Rusija došla do cjepiva, s obzirom na to da je ruski regulator dao odobrenje za cjepivo te pokrenuo cijepljenje prije nego što su okončana ispitivanja o sigurnosti i učinkovitosti Sputnjika.

Rusija kaže da je kritika neutemeljena.

Kiril Dmitriev, čelnik ruskog fonda za izravna ulaganja, rekao je Reutersu da će Argentina primiti 300 tisuća doza cjepiva Sputnjik do četvrtka. Rekao je da se radi o jednoj od najvećih pošiljki cjepiva bilo kakve vrste u Južnu Ameriku.

"Ovo je vrlo važan korak. Vjerujemo da su ovo sjajne vijesti za Argentinu za Božić. Svi bismo trebali jedni drugima pomagati s obzirom na okolnosti", rekao je Dmitriev.

Velika je potražnja za Sputnjikom i iz drugih zemalja Latinske Amerike, rekao je Dmitriev, dodavši da u siječnju očekuje daljnje dostave Sputnjika u taj dio svijeta.