POBUNA PROTIV REŽIMA

Arapska liga suspendirala Siriju zbog nasilja nad prosvjednicima

13.11.2011 u 10:54

Bionic
Reading

Arapska liga zaprijetila je Siriji suspenzijom nastavi li se nasilje nad prosvjednicima, koji se u toj zemlji bune protiv režima predsjednika Bašara al-Asada, a broj poginulih raste gotovo svakodnevno. Odluka je izglasana u Kairu nakon što Sirija nije ispoštovala dogovor s Arapskom ligom o prekidu nasilja i započinjanju dijaloga s oporbom, prenosi Guardian

Za odluku, koja na snagu stupa u srijedu, glasalo je 18 zemalja. Irački su se predstavnici suzdržali od glasanja, dok su protiv odluke bili Libanon, Jemen i, naravno, sama Sirija. Osim suspenzije, Arapska će liga u slučaju nastavka nasilja Siriji nametnuti i političke i gospodarske sankcije.

Sirijski predstavnik Jusef Ahmed prosvjedovao je protiv odluke, ustvrdivši kako ona krši povelju Arapske lige. Za sirijsku državnu televiziju izjavio je kako je ovo dokaz da Liga služi politici SAD-a i Zapada, prenosi BBC. Mnogi su Sirijci također reagirali negativno na odluku o suspenziji, pa je tako u Damasku nekoliko stotina simpatizera sadašnje vlade bacalo kamenje na zgradu veleposlanstva Saudijske Arabije.

Odluka je pozdravljena na Zapadu - američki predsjednik Barrack Obama obećao je podršku sirijskom narodu ‘u suočavanju s bešćutnim nasiljem režima’, dok je britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao kako je nasilje nad prosvjednicima žalosno i mora prestati.

Broj poginulih prosvjednika raste gotovo svakodnevno, pa ih je tako samo u subotu ubijeno 12. Prema procjenama UN-a, broj poginulih u prosvjedima od ožujka do danas veći je od 3500. Prijedlozi Arapske lige koji bi spriječili suspenziju, a koje je sam Bašar al-Asad prihvatio, bili su, među ostalima, puštanje političkih zatvorenika, povlačenje sigurnosnih snaga s ulica i dijalog između vlade i oporbe. No, nasilje se unatoč predsjednikovom pristanku nastavilo.