AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK

Antony Blinken u prvom posjetu Njemačkoj, ovo su teme razgovora

23.06.2021 u 10:09

Bionic
Reading

U svome prvom posjetu Njemačkoj, američki državni tajnik Antony Blinken trebao bi se u srijedu sastati s kancelarkom Angelom Merkel i ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom

Također planira sudjelovati u Berlinu na konferenciji o libijskom sukobu, na kojoj će svoje predstavnike imati i Rusija, Egipat, Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

U četvrtak, Maas i Blinken planiraju potpisati sporazum na Spomen obilježju ubijenim Židovima Europe o bližoj suradnji između dvije zemlje po pitanju sjećanja na holokaust.

Razgovori s Merkel i Maasom u srijedu trebali bi biti usmjereni na novi početak u američko-njemačkim odnosima nakon što su odnosi bili na niskim granama u eri bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Njegov nasljednik Joe Biden radi sve što može da poboljša odnose s najsnažnijim ekonomskim saveznikom u Europi.

Čak je i ublažio sukob po pitanju plinovoda Sjeverni tok 2 tako što je odustao od sankcija protiv kompanije koja provodi radove. Međutim, spor još uvijek nije potpuno završen te će vrlo vjerojatno biti tema Blinkenovih razgovora u Berlinu.

Kancelarka Merkel trebala bi 15. srpnja posjetiti SAD.

Nedavno se na samitu G20 u Britaniji sastala s Bidenom, prvi put otkad je on na poziciji predsjednika. Razgovarali su, kako je rekla, o njegovom samitu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.