tomislav žigmanov:

'Antihrvatski narativ u Srbiji je presnažan, antihrvatsko raspoloženje prerašireno… Politikom se bavimo s ulice'

09.08.2021 u 10:55

Bionic
Reading

Nije prvi put da se nasilje koje ima snažne etničke konotacije u procesu obrade pokušava reinterpretirati i umanjiti, rekao je čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov, komentirajući u Novom danu N1 televizije incident u Subotici

Prije nekoliko dana u Subotici je napadnuto petero hrvatskih državljana.

Žigmanov je rekao kako oko istog događaja postoje različiti pristupi. Dok DSHV smatra da se radi o etnički motiviranom nasilju, vlasti incident opisuju kao remećenje javnog reda i mira.

'Mi smo, kao institucija hrvatske zajednice, više povjerovali žrtvi koja je bila objektom etničkog motiviranog nasilja, koja je bila izložena najgnjusnijim uvredama i prijetnjama, a zadobio je i lakše tjelesne ozlijede. Još nemamo jasnu poziciju Ministarstva unutarnjih poslova i Tužiteljstva o tome što se dogodilo. U medijima se interpretira kao svađica oko parkinga i da će djelo biti okarakterizirano kao remećenje javnog reda i mira', rekao je Žigmanov za N1.

Ponovio je kako nije prvi put da se nasilje koje ima snažne etničke konotacije u procesu obrade pokušava reinterpretirati i umanjiti važnost, kako bi se stvorila slika da je Srbija šampion u svijetu kad je u pitanju odnos prema nacionalnim manjinama.

Naveo je da se takvi incidenti pojavljuju s vremena na vrijeme, dok osuda s položaja moći izostaje.

Istaknuo je i da javnosti u RH ispod radara prolazi 'cijeli proces revizije povijesti'.

'Narativi da se jedini zločini događali u Hrvatskoj samo spram Srba, interpretacije tih događaja uz javne spektakle koje se prenose na državnim medijima, izložba u povodu Jasenovaca… To su narativi koji ekstremno negativno govore o Hrvatskoj. Antihrvatski narativ u Srbiji je presnažan, antihrvatsko raspoloženje prerašireno… Politikom se bavimo s ulice”, rekao je Žigmanov za N1.