DAN SJEĆANJA

Antifašisti se obrušili na Plenkovića zbog odavanja počasti ustašama

24.08.2017 u 15:43

Bionic
Reading

Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA) priopćio je u četvrtak da su najviši predstavnici državne vlasti u povodu Europskog dana sjećanja na totalitarne režime, 23.kolovoza, masovno pohitali odati počast poraženim ustaškim i domobranskim snagama u II. svjetskom ratu, dok je žrtvama ustaškog, četničkog, nacističkog i fašističkog režima počast odala samo ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u Jasenovcu

'Prema ponašanju organa vlasti proizlazilo bi da se Ustav RH temelji na zasadama NDH, a ne na zasadama antifašizma', poručuje SABA, navodeći pritom mjesta koja su posjetili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković.

Za Medveda su rekli da je u Macelju položio vijenac na grob 'ubijenih ustaša i raznih njihovih trabanata', a da pritom, kao ni nitko iz vrha hrvatske vlasti, ne zna da je u šumi Macelj bilo pokopano i dosta poginulih boraca Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske, kojima hrvatska državna vlast ne polaže vijence.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković bio je, navodi SABA, na Golom Otoku i sv. Grguru, gdje su bili zatvori za političke neistomišljenike u vrijeme sukoba sa Staljinom.

SABA ističe da ne opravdava metode koje su primjenjivane u 'preodgoju' zatvorenika, ali tvrdi da je Jandroković izgovorio niz neistina kada je rekao da su tamo bila masovna ubojstva i mučenja. 'Ako želi znati istinu, neka pročita objavljena sjećanja zatočenika, jer je više primjenjivana psihička, nego fizička tortura', kaže se u priopćenju.

Za premijera Plenkovića SABA navodi da je bio na Mirogoju, ali mu zamjera što nije položio cvijeće poginulim borcima Narodnooslobodilačke vojske.

'Prema ponašanju predsjednika Vlade Plenkovića, kao i njegovih ministara, proizlazilo bi da su borci NOVH napali Njemačku i Italiju, kao i njihove saveznike ustaše, i da su ustaše bile žrtve tih 'krvožednih komunista', poručuje SABA.