PITAMO VAS

[ANKETA] Splićani će opet na izbore, kome dajete najveću šansu?

31.03.2022 u 13:34

Bionic
Reading

Podnošenjem ostavki gradonačelnika Ivice Puljka i njegova zamjenika Bojana Ivoševića, kao i očekivanim raspuštanjem Gradskog vijeća, Split će nakon samo deset mjeseci ostati bez gradske vlasti. Novi izbori očekuju se u lipnju, otprilike godinu dana nakon prethodnih, a tportal vas pita: za koga biste glasali?

Kao jedini izvjestan kandidat zasad figurira sam Ivica Puljak, uz kojega će se kao zamjenici i dalje nalaziti Bojan Ivošević i Antonio Kuzmanić. Vladajuća garnitura u Splitu uvjerena je da ide na izbore u najboljem mogućem trenutku, kada uživa potporu građana zbog poteza 'uvođenja komunalnog reda' koje je uglavnom vodio Ivošević - dogradonačelnik koji od prošlog tjedna za vratom ima optužnicu zbog navodne prijetnje novinarkama Slobodne Dalmacije.

I sam Puljak danas je izjavio da njegov zamjenik 'nije prijetio, ali jest neprimjereno komunicirao', te da ga se nema namjeru riješiti. Bojan Ivošević tako ostaje njegov najveći uteg, ali u isto vrijeme i najveća prednost.

Novi izbori po svemu sudeći će preurediti danas kaotične odnose snaga u Gradskom vijeću, gdje vlast ionako ne uživa podršku većine. Ambicija Ivice Puljka jest ovim potezom riješiti problem oko Ivoševića, zatim učvrstiti svoju poziciju, ali i domoći se stabilne većine u samom vijeću.

  • +19
Split: Ivica Puljak i Bojan Ivošević podnijeli ostavke Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Na izborni megdan pozvao je prošlogodišnje protukandidate Vicu Mihanovića i Željka Keruma, premda zasad nije sigurno da će se baš oni osobno tom pozivu odazvati.

HDZ je zasad u problemima jer nije izvjesno da će predsjednik lokalne organizacije Mihanović biti kandidat: em nosi teret gubitka lanjskih izbora, em je opterećen brojnim dvojbama oko svog doktorata na osječkom sveučilištu. U stranci trenutno traje panična potraga za alternativnim imenima i spominje se politička reaktivacija bivšeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, koji bi na to možda i pristao samo uz uvjet da osobno bira sve suradnike i buduće vijećnike, što je u HDZ-u teško očekivati.

Drugo ime koje se vrti u kuloarima jest ono Stipe Čogelje, današnjeg mladog zamjenika splitsko-dalmatinskog župana. On je, po informacijama tportala, nesklon za ovaj pothvat i radije se u budućnosti vidi na mjestu župana jednom kada Blaženko Boban ode u mirovinu. Tu je i Tomislav Šuta, današnji direktor Vodovoda i kanalizacije, no on se još uvijek nije dovoljno isprofilirao u javnosti, pa je sve izvjesnije da će HDZ za ovu priliku pokušati pronaći 'vanjsko' rješenje. Dakle, nestranačku osobu, stručnjaka koji se dosad nije bavio politikom.

Kerum je Kerum, tu je na svakim izborima s već poznatom taktikom: odradi kampanju za gradonačelnika kako bi navukao što više glasova za svoju listu za Gradsko vijeće, a onda se povuče u zavjetrinu i uživa u svom utjecaju, nadajući da će nekako postati presudan faktor za sklapanje većine. Nakon što mu to lani nije uspjelo, drastično je opao njegov utjecaj u gradu, no evo prilike za nou investiciju.

Kandidirat će se on osobno, barem kako je najavio u četvrtak. Alternativno rješenje je njegov bivši predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić.

Problemi svih prethodnih stranaka teško se mogu mjeriti s nevoljama u kojima se već godinama nalazi splitski SDP. Oni se obično naknadno ispričavaju zbog svojih kandidata za gradonačelnika: to su učinili s neuspješnim Ivom Baldasarom, od kojega su se ogradili, ali i lanjskom uzdanicom Antom Franićem. Kao jedan od tek trojice vijećnika SDP-a on se istakao prije svega živopisnim - neki će reći i bizarnim javnim nastupima, a nakon samo dva mjeseca napustio je stranku i postao slobodni strijelac. Na ovim izborima, nagađa se, mogao bi se naći čak i na Kerumovoj listi.

Zasad, kao jedno od rješenja iz oskudnog kadrovskog bazena splitskog SDP-a, kao kandidat za gradonačelnika figurira predsjednik ogranka Damir Barbir.

Dosadašnjim Puljkovim 'programskim partnerima' u Gradskom vijeću izbori definitivno ne dolaze u najboljem trenutku: gradska vlast je u zamahu, a oni su je podržavali i nisu se uspjeli isprofilirati kao vidljiva alternativa. Za stranke Pametno za Split i Dalmaciju i Možemo logičan korak je ponovna zajednička kandidatura sadašnjeg predsjednika Gradskog vijeća Jakova Prkića, dok malo tko očekuje da će Nezavisna lista Branke Ramljak i poduzetnika Tomislava Mamića uopće izaći na izbore.

Tu je na koncu i Most, koji je u Splitu u proteklih deset mjeseci uspio nadići ideološki jaz s Puljkovim Centrom i pokazao se kao solidan partner, ali s velikom dozom autonomije. Splitskim mostovcima je čak i lijevi Puljak znatno prihvatljivija opcija od HDZ-a, s kojim su u konstantnom fajtu, i nije neočekivano da zadrže iste položaje nakon izbora. Kao njihov kandidat za gradonačelnika zasad figurira vijećnik Josip Markotić.

Na izvanrednim izborima, dakako, moguće je pojavljivanje i drugih kandidata čiji je zapravo glavni cilj postizanje vidljivosti s kojom bi možda dohvatili jedno ili dva mjesta u Gradskom vijeću. Tu su novi predsjednik gradskog HSLS-a Hrvoje Bašić, nije nemoguć ponovni pokušaj Nansi Ivanišević u ime Domovinskog pokreta, a tradicionalno će se pojaviti i kakav ekshibicionist tipa Siniša Vuco