PITAMO VAS

[ANKETA] Austrija uvodi obavezno cijepljenje. Treba li takvu obavezu uvesti i u Hrvatskoj?

19.11.2021 u 11:26

Bionic
Reading

Austrija je prva država Europske unije koja od 1. veljače 2022. uvodi obvezno cijepljenje za sve osim za iznimke koje se iz zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti. Stoga vas pitamo - treba li se takva obveza uvesti i u Hrvatskoj?

Austrijski kancelar Alexander Schallenberg objavio je da se uvodi obavezno cijepljenje jer je u zemlji 'previše političkih snaga koje se bore protiv toga. Ovo je napad na naš zdravstveni sustav, a posljedica toga su pretrpane jedinice intenzivne njege i ogromna ljudska patnja', rekao je.

U Austriji je na jučerašnji dan potpuno cijepljeno 5,8 milijuna ljudi, što je nešto manje od 65 posto stanovništva. U Hrvatskoj je u međuvremenu potpuno cijepljeno tek 46,5 posto stanovništva.

Niz studija dokazuje da je cijepljenje najbolja zaštita protiv smrtnog ishoda koronavirusa, no nova saznanja prikazana u istraživanju Odsjeka za medicinu Nuffield pri Sveučilištu Oxford dokazala su i da njegova učinkovitost slabi već nakon 12 tjedana, što dovodi u pitanje smislenost upotrebe covid potvrde.

  • +17
Prosvjed protiv covid mjera na Markovom trgu Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Kao i u većini europskih zemalja, protivnici cijepljenja i u Hrvatskoj već danima prosvjeduju na trgovima najvećih gradova, tražeći ukidanje covid potvrda i vapeći za, kako tvrde, oduzetim slobodama.

S druge strane vladini dužnosnici svakodnevno apeliraju na važnost cijepljenja, a uvođenje covid potvrda prati porast broja cijepljenih - posljednjih dana bilježe se rekordne brojke, pa je tako u subotu utrošeno preko 28 tisuća doza.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Imajući u vidu sve ove argumente, pitamo vas za mišljenje o uvođenju obveznog cijepljenja i kod nas.