KANCELAR POTVRDIO

Austrija prva u Europskoj uniji uvodi obavezno cijepljenje! Od ponedjeljka idu u strogu karantenu

19.11.2021 u 09:10

Bionic
Reading

Austrijski premijer Alexander Schallenberg na tiskovnoj konferenciji u Beču potvrdio je da Austrija postaje prva zemlja EU-a koja uvodi obavezno cijepljenje

'Unatoč mjesecima uvjeravanja i rasprava, nismo uspjeli uvjeriti dovoljno ljudi da se cijepe. Previše je političkih snaga u zemlji koje se bore protiv toga. Ovo je napad na naš zdravstveni sustav, a posljedica toga su pretrpane jedinice intenzivne njege i ogromna ljudska patnja. Stoga od 1. veljače 2022. uvodimo obavezno cijepljenje u cijeloj zemlji', rekao je Schallenberg.

Kancelar je također potvrdio da se u cijeloj zemlji od ponedjeljka uvodi karantena koja će trajati 20 dana. Nakon deset dana karantene, a ovisno o njezinim rezultatima, doći će do evaluacije ovih mjera, a od 13. prosinca više neće biti izolacije za one koji su cijepljeni ili oporavljeni.

Schallenberg je najavio da se vraća i pomoć ekonomski ugroženim djelatnostima zbog lockdowna. 'To je solidarnost preko stranačkih i državnih granica. Ona jako boli jer još uvijek ima dovoljno dostupnog cjepiva', rekao je kancelar.

List Heute iz krugova bliskih vladajućoj koaliciji ranije je doznao da će cijela Austrija od ponedjeljka biti u gotovo potpunoj karanteni. Zatvorit će se ugostiteljski objekti, uslužne djelatnosti, a škole i vrtići ostali bi otvoreni samo za djecu službenika zaposlenih u djelatnostima od vitalnog značenja za funkcioniranje društva. Radili bi samo supermarketi i ljekarne.

Zabrana kretanja vrijedila bi od 0 do 24 sata, uz već poznate iznimke (odlazak u nabavku namirnica, ljekarnu, kod doktora).

Kako donosi ovaj list, karantena za cijepljene trebala bi trajati 20 dana, no za necijepljene bi bila dulja, a još uvijek nije poznato koliko. Kako bi se ova situacija spriječila u budućnosti, vladajući razmatraju i uvođenje obveznog cijepljenja od 1. veljače.

Dvije savezne pokrajine najviše pogođene epidemijom - Gornja Austrija i Salzburg, u kojima je na vlasti Austrijska pučka stranka (ÖVP) - najavile su da od ponedjeljka idu u karantenu bez obzira na odluku drugih država. Prema informacijama sa sastanka, s njima su se solidarizirali Beč, Gradišće i Koruška, gdje je na vlasti socijaldemokratski SPD.

Covid u Austriji Izvor: Xinhua News / Profimedia / Autor: Guo Chen

Kako donosi Der Standard, blokadi se zasad najviše protivi Günther Platter (ÖVP), guverner Tirola, savezne pokrajine koju zbog čvrstih mjera čeka velik gubitak tijekom zimske turističke sezone. Plattera podržavaju guvernerica Donje Austrije Johanna Mikl-Leitner te guverner Štajerske Hermann Schützenhöfer (oboje ÖVP) smatrajući da bi takva odluka obeshrabrila one koji se namjeravaju cijepiti.

U četvrtak je Austrija imala 15.145 novih slučajeva zaraze. Najgore su pogođene pokrajine Salzburg, u kojoj je 1700 novozaraženih, i Gornja Austrija s njih 1600. Obje regije imaju najnižu cijepljenost u zemlji. Karantena za necijepljene stanovnike već je na snazi na razini cijele države od ponedjeljka.