JOŠ SE TRAGA ZA PILOTIMA

Ankara smireno odgovorila na sirijsko rušenje zrakoplova

23.06.2012 u 19:59

Bionic
Reading

Turska je priznala u subotu da je turski borbeni zrakoplov, koji je dan ranije srušila Sirija, mogao nehotice povrijediti sirijski zračni prostor, u smirenoj reakciji nakon tog teškog incidenta koji pojačava bilateralne napetosti i može imati međunarodne posljedice

'Radi se o nenamjernim potezima koji se događaju zbog velike brzine zrakoplova', rekao je turski predsjednik Abdulah Gul. Turska je prekinula veze s predsjednikom Bašarom al-Asadom zbog represije protiv prosvjeda u Siriji, koja s Turskom dijeli 900 km dugu granicu.

Sirijska vojska objavila je da su njene snage u petak srušile turski vojni zrakoplov F-4 'iznad sirijskih teritorijalnih voda'.

Turski tisak je jednoglasno u subotu osudio sirijski režim zbog tog incidenta i zahijeva da on 'za to plati cijenu', dok je zamjenik premijera Bulent Arinc bio umjereniji i rekao da 'moraju ostati mirni i izbjegavati provokativne izjave i stajališta', prenosi agencija Anadolija.

On je precizirao da je turski F4 bio u izviđačkoj misiji i da nije bio naoružan. U petak je Ankara čekala 12 sati prije potvrde da je jedan od njezinih zrakoplova srušila sirijska protuzračna obrana i isključila je mogućnost nesreće.

Turske i sirijske snage surađuju u traženju dvojice članova posade koji se vode kao nestali. Potrage su u subotu poslijepodne trajale blizu obala turske pokrajine Hatay, na jugu zemlje, navelo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.