NEZADOVOLJNA GOMILA

Angela Merkel žestoko izviždana i izvrijeđana u Dresdenu

03.10.2016 u 15:31

Bionic
Reading

Ispred crkve u Dresdenu, u kojoj je održana ekumenska vjerska služba koja je dio središnje svečanosti u povodu Dana njemačkog ujedinjenja, nekoliko stotina prosvjednika zvižducima i uvredama dočekalo je najviše njemačke dužnosnike

Kako javlja Deutsche Welle, zvižducima i skandiranjem 'izdajnici' i 'Merkel, odlazi' više stotina prosvjednika, uglavnom pripadnika antiislamskog pokreta Pegide i desno populističke Alternative za Njemačku koja bodove ubire na protivljenju politici otvorenih vrata Merkel prema izbjeglicama, dočekalo je u glavnom gradu Saksonije njemačku kancelarku Angelu Merkel, predsjednika Joachima Gaucka, predsjednika Bundestaga Norberta Lammerta i druge najviše njemačke dužnosnike.

Središnja proslavu Dana njemačkog ujedinjenja održava se ove godine u Dresdenu, a obilježavanje ove godine protječe uz do sada najveće mjere osiguranja. Čak 2.600 policajaca angažirano je na osiguranje proslave u gradu u kojem se nalazi sjedište Pegide.

Osiguranje je pojačano nakon što su prošlog tjedna u Dresdenu detonirane dvije improvizirane eksplozivne naprave ispred lokalne džamije i konferencijskog centra. Njemačka je ponovno ujedinjena 3. listopada 1990., a prethodno je nakon Drugog svjetskog rata bila podijeljena između kapitalističkog zapadnog i socijalističkog istočnog dijela.