MILIJARDER I BIZNISMEN

Andrej Babiš imenovan novim premijerom Češke

06.12.2017 u 14:20

Bionic
Reading

Čelnik češke stranke ANO Andrej Babiš imenovan je novim premijerom u srijedu nakon što je njegova stranka pobijedila na izborima u listopadu

Predsjednik Miloš Zeman imenovao je premijerom poslovnog čovjeka i milijardera Babiša koji se sprema formirati manjinsku vladu koja bi trebala biti potvrđena 13. prosinca.

Ishod glasanja o povjerenju prilično je neizvjestan.

Babiš je zahvalio Zemanu za to što je utvrdio datum glasanja o povjerenju njegovoj vladi prije summita u Bruxellesu predviđenog 14. i 15. prosinca koji će, kako je rekao, biti "vrlo važan za za našu zemlju i sigurnost naših građana".

"Naša zemlja treba biti aktivnija u rješavanju problema ilegalne migracije", rekao je Babiš.

Zeman koji je poznat po svom negativnom odnosu spram medija, ocijenio je da će Babiš odsad biti meta "kampanje mržnje u zemlji, usmjerene prema svima onima koji su postigli uspjeh".

Babiš pokušava oformiti manjinsku vladu nakon što su ga, osim krajnje desnog i protueuropskog SPD-a, ostale stranke odbacile.

ANO je na izborima osvojio 29,6 glasova, gotovo tri puta više nego druga najjača stranka, desno-centristički Građanski demokrati, no to joj nije dovoljno za većinu u parlementu u koji je ušlo devet stranaka. 

Formiranje manjinske vlade zahtjevat će potporu ostalih stranaka jer ANO sa 78 od 200 mjesta u parlamentu nema većinu. Jedino su komunisti potvrdili da bi pristali na manjinsku vladu.

Većina stranaka je odbila Babiša jer je optužen za prijevaru. Policija tvrdi da je 2008. zatajio vlasništvo nad farmom i kongresnim centrom izvan Praga kako bi se mogao prijaviti za 2 milijuna eura vrijedan poticaj Europske unije koji je namijenjen samo malim tvrtkama. On odbacuje bilo kakvu krivnju i tvrdi da je riječ o politički motiviranom procesu.

Forbes njegovo bogatstvo procjenjuje na 4 milijarde eura. 

Spoj gospodarski, medijske i političke moći, kao i njegov dominantan stil i želja da pojednostavi parlamentarne procedure, pokrenulo je optužbe da je on prijetnja za demokraciju, a on se brani da samo želi da država ide naprijed. 

Pozivi na nepridruživanje Babiševom kabinetu bili su u središtu rasprava većine stranaka prije izbora, a to se nije promijenilo nakon izbora bez obzira na podudarne stavove oko politika vezanih uz investicije u infrastrukturu, porezne rezove i veću transparentnost vlade.