TROJE RANJENIH

Anarhisti razaslali pisma bombe po Europi

pismo bomba

pismo bomba

Izvor: Reuters / Autor: reuters

Pisma bombe u Italiji, Švicarskoj i Grčkoj ozlijedila su troje ljudi, a policijski službenici tri države pretpostavljaju da su ubojite naprave poslali anarhisti

Atentat pismom bombom, u kojemu je u Italiji ranjen časnik Alessandro Albamonte, povezan je sa sličnim napadom u Švicarskoj, gdje su ranjene dvije osobe, te sa osujećenim napadom u Grčkoj. Za sve su vjerojatno odgovorni anarhisti, prenose agencije.

Agencija Ansa prenosi navode izvora obavještajnih službi prema kojima postoji stalan kontakt između talijanskih, grčkih i švicarskih anarhista. Policija je ustvrdila da je eksplozivna naprava u pismu bombi upućenom iz Italije u Grčku, skrivena u kutiji CD-a, identična onima koje je prethodno koristila talijanska grupa Neformalna anarhistička federacija.

Pismo bomba,koje je stiglo u kasarnu Ruspoli dela Folgore u Livornu, sjedištu padobranske brigade, eksplodirao je u rukama potpukovnika koji ga je otvorio i teško ga ranio. Časnik je pritom izgubio nekoliko prstiju, a zadobio je i ozljede lica.

Izvori obavještajnih službi ocjenjuju da vjerojatno postoji veza između pisma bombe upućenog švicarskoj federaciji nuklearnih centrala Swissnuclear, u Oltenu. U tom atentatu lakše su ranjene dvije žene, navela je švicarska policija.

Eksplozivno pismo bomba poslano je iz Firence direktoru strogo čuvanog zatvora Korydallos u zapadnom dijelu Atene, gdje kaznu guli devet osuđenih pripadnika anarhističke grupe. Policija je na vrijeme deaktivirala opasnu napravu.

U prosincu su talijanski anarhisti poslali pisma bombe u veleposlanstva Švicarske, Čilea i Grčke u Rimu, u znak solidarnosti s uhićenim grčkim aktivistima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi