PERO MALDINI

Analiza nastupa: Kovač se ponašao kao u narodnjačkom klubu

08.09.2016 u 14:37

Bionic
Reading

Performans Mire Kovača, tehničkog šefa diplomacije, na jučerašnjem predizbornom skupu HDZ-a u Splitu, podsjetio je politologa i komunikologa Peru Maldinija na prošlogodišnju izbornu noć u HDZ-ovom stožeru. Ondje su se, podsjetimo, neki euforični članovi u plesnom zanosu bacali po podu i od benda na pozornici pokušavali naručiti pjesme mašući novčanicama od 200 kuna. Kovač na Rivi nije, istina, demonstrirao baš toliko uzavrelu krv, ali je zapanjujućom animacijom definitivno izašao iz svojih dosadašnjih gabarita

'Izgleda da je Miro Kovač, našavši se pred brojnom publikom, pomislio da je Mišo Kovač! Međutim, osim prezimena, jasno je da nema ništa zajedničko s velikim Mišom, koji ne izvikuje ništa, već samo digne ruke, a publika pjeva. Dakle, bilo bi smiješno da nije tužno!' ocjenjuje za početak Pero Maldini sa Sveučilišta u Dubrovniku.

Profesor Maldini objašnjava da je ministar Kovač, iako je riječ o predizbornom skupu, potpuno izgubio nadzor nad svojim držanjem.


'Njegovo euforično skandiranje puno je sličnije ponašanju egzaltiranih navijača i primjerenije je nogometnoj utakmici ili narodnjačkom klubu nego predizbornom skupu. K tome, riječ je o ministru vanjskih poslova, političaru i državnom dužnosniku koji bi svojim ponašanjem i komunikacijom u javnosti trebao biti primjer uglađenosti i diplomatičnosti. Ako je to možda i bilo upitno iz nekih dosadašnjih ne baš primjerenih nastupa ministra Kovača, sada je više nego jasno da on nije dorastao visokoj dužnosti koju obnaša, usprkos formalnim kvalifikacijama', ocjenjuje Maldini.

'Balkanski dernek'

Ovaj ministrov performans Maldinija podsjeća i na prošlogodišnju izbornu noć u HDZ-ovom izbornom stožeru i krajnje neprimjereno ponašanje pojedinih članova stranke.

'Čini se da je taj poriv koji slavlje redovito pretvara u balkanski dernek ukorijenjen među mnogim našim političarima i, koliko god ga skrivali, svako malo obrasci takvog ponašanja izađu na površinu. U konačnici, postavlja se pitanje vjerodostojnosti takvih političara. U ovom konkretnom slučaju, sasvim je sigurno da svojim neprimjerenim ponašanjem ministar Kovač nije nimalo pomogao decentnom Plenkoviću koji se, između ostaloga, upravo želi distancirati od takvog tipa ponašanja. Upravo suprotno, naštetio je i njemu i stranci', zaključio je Maldini.

Podsjetimo, ministar Kovač danas je na Facebooku pod egidom 'Vjerodostojno temperamentan' poručio da ga je - ponijelo.