i loša reklama je reklama?

Analiza Krešimira Macana i Ankice Mamić: Most u fotofinišu postaje nervozan, jučerašnja saborska eskapada to dokazuje. Hoće li im to pomoći ili odmoći?

16.12.2021 u 13:06

Bionic
Reading

Most je u fotofinišu prikupljanja potpisa za referendum o covid potvrdama i ulozi Stožera. Je li im jučerašnja eskapada u Hrvatskom saboru trebala u ovome trenutku? Hoće li im ići u korist ili ne? Na ta i druga pitanja tportalu odgovaraju stručnjaci za političku komunikaciju Ankica Mamić i Krešimir Macan

Nakon što je predsjednik SDP-a Peđa Grbin zastupnike Mosta prozvao da 'parazitiraju na smrti' u sabornici je gotovo došlo do fizičkog obračuna. Uz teške riječi, masu opomena, podizanje sa saborskog stolca i unošenje u lice, svjedočili smo još jednoj burnoj epizodi u Saboru.

Krešimir Macan citirao je samog Mostovog Nikolu Grmoju koji je nakon svađe, nesvjestan da mu je mikrofon upaljen, rekao: 'Ovo smo jako loše napravili.'

'Najbolje je samo ponoviti njegove riječi. Moram priznati da su mediji s užitkom prenijeli sve te detalje jer mediji vole fajt. Što god mi govorili, to je bila roba, a inače je Most dobar u tome. No ovdje su se malo precijenili, možda su nervozni jer nemaju dovoljno potpisa, možda padaju brojke korone i ništa što se događa ne ide im u korist', analizira Macan.

'S pravom su im rekli da su krivi za mrtve'

Kaže da se Mostova inicijativa 'ispuhala' te da su im u Saboru jučer 's pravom rekli da su oni krivi za mrtve'.

'Znam da im je to zasmetalo, ali to je efekt. Bilo tko tko ne poziva ljude na cijepljenje suodgovoran je za njihovo zdravlje. To je moj osobni stav, a jučer je to bio stav 80 posto sabornice i zato se dogodilo to što se dogodilo', smatra Macan.

Naglašava da su mostovci, kada je u pitanju stav o covid potvrdama i koronamjerama, u manjini te da su propustili s ostatkom oporbe naći zajedničku riječ oko promjene Ustava zbog pandemije s obzirom na to da je Sandra Benčić iz Možemo! najavila da će ići na Ustavni sud.

'Prvi put imamo ovakvu pandemiju u Hrvatskoj i ako treba dotjerati Ustav, ok. Ne treba isključiti to da se Ustav treba promijeniti, ali se treba promijeniti raspravljajući. Podržavam izjavu Mate Granića koji je rekao: 'Da je Sabor o svemu odlučivao, nikada ne bismo dobili rat.'

Na opasku da je tada sustav bio predsjednički, kaže da je sve podložno promjeni. 'Ima raznih modela, ovo sa Stožerom je naš. Neka Ustavni sud kaže je li to u skladu s Ustavom ili nije.'

  • +10
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Mostovce su lijevi mediji jedva čekali zakucati u zemlju'

Kaže da su mostovce 'lijevi mediji jedva čekali zakucati u zemlju'.

'Ne kažem da su izvještaji objektivni, osjećao sam da im je zadovoljstvo da ih se zakuca. Je li to komunikacija primjerena Saboru? Nije, no imali smo ranije situaciju Grmoja - Plenković, kad je skoro došlo do fizičkog obračuna', podsjeća Macan.

Na pitanje je li i negativna reklama ipak reklama, odgovara da u jučerašnjem slučaju Mosta nije bila.

'Napraviš eksces da privučeš pažnju, no to je iznimka, ne pravilo. Nemojte da ovakvo ponašanje postane pravilo', apelirao je Macan.

Mamić: Most će od ovoga imati više koristi nego štete

Ankica Mamić pak smatra da bi Most jučerašnjim ekscesom u Saboru ipak mogao profitirati te da je i loša reklama - reklama.

'Možda će motivirati nekoga tko će potpisati iz inata. Više će od toga imati koristi nego štete', kaže, no naglašava da su pozicije već odavno zabetonirane. I onime što prelazi granicu pristojnog ponašanja nekoga će pridobiti na svoju stranu. Netko će reći: Neka su tom Grbinu pokazali… ili neka im je Grbin pokazao… Oni na polarizaciji društva skupljaju političke poene', napominje.

  • +9
Saborski zastupnici Mosta održali konferenciju povodom početka prikupljanja potpisa protiv covid potvrda Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

'Jučer se pokazala ta ogromna tuga naše politike, pokazalo se da se ne može održati razina ni pristojne komunikacije s ljudima koji ne misle isto bez obzira na kojoj su strani. Pokazalo je da ne postoji ozračje normalnog dijaloga. To je još jedan čavao u lijes ukupne percepcije političara u Hrvatskoj. Jučer su to gledali i danas će o tome čitati građani RH koji se suočavaju sa stotinama problema, dijelom izazvanih i pandemijom covida i činjenicom da, bez obzira na gospodarske uspjehe koje Vlada propagira, i dalje živimo skoro pa najlošije u EU', analizira Mamić.

Naglašava da je komunikacija kakvoj smo svjedočili neprimjerena Hrvatskom saboru te da je sve to 'izgledalo tužno' iako se takve, ali i puno gore stvari događaju u parlamentima u Europi i svijetu.

Smatra da stvari koje su pitanje života ne bi smjele završiti na pitanju za referendum, no napominje da su covid potvrde nelogične.

Oporba je trebala nastupati zajednički... Ovako se HDZ može zavaliti i čekati izbore

'Imamo puno ljudi koji nisu antivakseri i kojima su potvrde sporne. Jer je neobično to da ju ne morate imati za kafić, a morate za poštu. I te nelogičnosti antagoniziraju ljude koji nisu nužno antivakseri', napominje i dodaje da je Most, kada je već odabrao tu temu, trebao dogovoriti zajedničko djelovanje oporbe.

'Očito nisu uspjeli u tome. Kad idete u pregovore s nekim tko drukčije misli, morate biti spremni na neki stupanj kompromisa. Očito nisu pokazali stupanj spremnosti da se pregovara. Ovo što se jučer događalo jest pokazatelj da se naši saborski zastupnici bave osobnim prepucavanjima i napucavanjima. Politika je postala mediocentrična i političari to znaju - neka o meni govore, pa makar i dobro', kazala je Mamić.

Naglašava da je i struka u kontradikciji 'sama sa sobom tri puta na dan' te da to rezultira emocionalnim ispadima. Oni pak dovode do polarizacije društva, a polarizirano društvo teško će naći izlaz iz stvarnih problema.

'Pandemija je klasična krizna situacija u kojoj bi s komunikacijskog aspekta svi političari i članovi Stožera trebali paziti što se govori u javnom prostoru. Kad se opozicija podijeli, najbolje je onima koji su na vlasti. Opozicija je trebala naći kompromis i na osnovi toga dovesti vladajuće u problem. Ovako se došlo do toga da se oporba srozava u očima javnosti, pa se HDZ može lijepo zavaliti u fotelju i čekati izbore. Kako su se dogovorili oko ravnatelja HRT-a, tako su trebali napraviti i o ovako osjetljivoj temi', zaključuje Mamić.