ZAREZ U BIOGRAFIJI

Ana Šarić kao nepoznata suvlasnica kulturnog časopisa

24.02.2015 u 11:01

Bionic
Reading

Ana Šarić, partnerica šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, u nedavnom je intervjuu Večernjem listu progovorila o poslovanju svojih dvaju tvrtki – marketinške agencije Drimia i frizerskog salona Love Opium. Da bi njezin neobični poslovni portfelj bio cjelovit, ovome treba dodati ono što je propustila spomenuti: suvlasništvo u kulturnom dvotjedniku Zarez, kojeg financira Ministarstvo kulture, čime je prekršila samonametnuto pravilo za koje se hvali da ga strogo poštuje - o zabrani poslovanja s državom.

Najznačajniji dio karijere Ana Šarić provela je u EPH, u vrijeme dok je ta medijska kuća bila u vlasništvu Ninoslava Pavića dogurala je do direktorice marketinga cijele grupe, da bi se kasnije i sama okušala u poduzetništvu. U svojim tvrtkama Drimia i Love Opium radi isključivo s privatnim klijentima, mogli smo pročitati na početku njezine ispovijesti, jer za javni sektor ima 'najstrožu kućnu zabranu'. Odmah se požalila i da joj se zbog tih pravila kojima čuva reputaciju svog partnera, i izbjegava prozivke za sukob interesa, 'tržište prilično suzilo'.

No ono što je ostalo nespomenuto jest suvlasnički udjel u trećoj tvrtki, Druga strana d.o.o., izdavaču kulturnog dvotjednika Zarez, u kojem Šarić, vidljivo je iz javno dostupnih podataka, drži vlasnički udio zajedno sa 14 drugih suvlasnika (oni su mahom ugledni kulturni djelatnici), i koja je od Ministarstva kulture lanjske godine dobila 550.000 kuna. Iz financijskih je izvješća vidljivo da se dobit tvrtke već godinama ne isplaćuje, u 2013. iznosila je 113.000 kuna i njome su pokriveni gubici iz ranijih godina. Šarić se baš kao i drugi suvlasnici lista, zasigurno nije osobno obogatila novcem poreznih obveznika kojim su pokriveni troškovi izdavanja časopisa, i ne nalazi se u nikakvom sukobu interesa, ali je ipak prekršila internu 'najstrožu kućnu zabranu', koju nam je otkrila u svom prvom intervjuu. Ili kućna pravila ne vrijede u ovom slučaju obzirom da Ministarstvom posljednjih godina ne upravlja HDZ, već HNS?

Među suvlasnicima Druge strane donedavno je bila i ministrica kulture iz redova HNS-a Andrea Zlatar, koja je također zaboravila da je vlasnica udjela od 6,7 posto, dok je zbog toga nisu prozvali mediji, te je 2013. godine zaradila kaznu zbog sukoba interesa od 15.000 kuna i prijavu DORH-u. U povjerenstvu su smatrali spornim što je ministrica suvlasnica u tvrtki izdavaču Zareza, kojem je u njezinom mandatu Ministarstvo kulture dodijelilo ukupno 1,2 milijuna kuna. U slučaju Zlatar i tvrtke Druga strana nitko nije primijetio suvlasnicu Šarić, što ne čudi s obzirom na brojnost vlasnika. U sudskom registru za ovu tvrtku među vlasnicima još uvijek stoji čak i ime jednog od preminulih osnivača.

Zanimljivo da Šarić u intervjuu spominje Andreu Zlatar kao jednu od svojih omiljenih profesorica na Filozofskom fakultetu i domentoricu svog diplomskog rada, ali je zajednički projekt odlučila prešutjeti. Što i nije neobično ako se zna koliko su stavovi koje promovira Zarez različiti od ideja HDZ-a koji vodi njezin partner Karamarko. Ana Šarić nikad se nije spominjala uz ime ovog lijevog kulturnog časopisa, za razliku od ministrice Zlatar koja je startala kao glavna urednica prve postave lista.

Braneći ministricu od optužbi da je Zarez njeno 'Zlatarevo zlato' medijski mezimac za kojeg će se uvijek najviše 'odriješiti kesa', uredništvo je objašnjavalo da je časopis osnovan još 1999. godine uz financijsku pomoć Instituta Otvoreno društvo, te da su svi članovi redakcije koji su to željeli postali njegovi suvlasnici. Iako je dobar dio 'stare ekipe' prestao raditi u redakciji, vlasnička se struktura nije mijenjala, jer se oni, tvrdi aktualno uredništvo, zapravo nikad nisu ponašali kao stvarni vlasnici, 'nisu određivali urednike, teme niti lobirali jer su znali da Zarez pripada onima koji u ovom trenutku rade'. Uz 15-eročlanu vlasničku družinu u Zarezu je postignut takav stupanj samostalnosti koji 'predstavljaju čak svojevrstan eksces u uobičajenoj medijskoj strukturi', zaključili su.