uss gerald r. ford

SAD u obranu Izraela poslao moćni nosač aviona, evo detalja

12.10.2023 u 11:46

Bionic
Reading

Udarna grupa, koju predvodi najnoviji i najnapredniji američki nosač aviona USS Gerald R. Ford, stigla je ovih dana u istočni Mediteran kako bi, prema riječima Amerikanaca, 'otklonila bilo kakvu opasnost za Izrael u slučaju da neka neprijateljska sila pokuša iskoristiti situaciju nastalu nakon subotnjeg napada Hamasa'. Tportal je u više navrata pisao o ovom moćnom brodu, a u nastavku podsjećamo na njegove najvažnije karakteristike

Nosač aviona USS Gerald R.Ford (CVN-78) iz svoje je matične baze Norfolk isplovio prošle godine, a prvo mu je raspoređivanje bilo u Sredozemlju. U sklopu udarne grupe, Fordu su pridružene krstarica USS Normandy i razarači USS Thomas Hudner, USS Ramage, USS Carney i USS Roosevelt. Predvodnik grupe ime je dobio po 38. američkom predsjedniku Geraldu R. Fordu, a Amerikanci naglašavaju da je riječ o posljednjoj riječi tehnike na polju ratne mornarice i palubnog zrakoplovstva koja implementira brojne inovacije. Također će se po njemu, kako je to i običaj, čitava nova klasa američkih nosača aviona zvati 'klasa Ford', u sklopu koje SAD planira do 2058. izgraditi ukupno deset nosača.

Ford je dugačak 333 i širok 41 metar, a ukupni troškovi njegove izgradnje iznosili su 13 milijardi dolara, čime je postao najskuplji ratni brod dosad izgrađen. Na cijenu nosača svakako utječe čitav niz ugrađenih obrambenih sustava. Opremljen je aktivnim elektronički skenirajućim višepojasnim radarima tipa AN/SPY-3 i AN/SPY-4 te najsuvremenijim elektromagnetskim sustavom za lansiranje borbenih aviona EMALS. Riječ je o inovaciji koja eliminira tradicionalne zahtjeve za skladištenjem pare koju proizvodi klasični parni katapult za lansiranje.

  • +20
USS Gerald R. Ford u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Značajna je i smanjena površina tzv. otoka, odnosno palube s koje polijeću i slijeću avioni, helikopteri i bespilotne letjelice. Sve nabrojano za 25 posto povećava broj lansiranja zrakoplova dnevno u odnosu na prethodnu klasu nosača aviona Nimitz, a istovremeno zahtijeva 25 posto manje članova posade. Američka ratna mornarica procjenjuje da će uštedjeti četiri milijarde dolara operativnih troškova tijekom predviđenog 50-godišnjeg vijeka nosača nove klase iako je broj lansiranja povećan na 160 do maksimalnih 270 svakog dana.

>>> Posjetili smo najveći ratni brod na svijetu, evo što smo sve vidjeli

Ploveći aerodrom posjeduje i sustav AAG, koji brodovima klase Ford pruža mogućnost bržeg izvlačenja na palubu sadašnjih i budućih zrakoplova opremljenih kukom. Isti sustav omogućuje bolju kontrolu oporavka šireg raspona zrakoplova i smanjuje opterećenje na dizalima za izvlačenje letjelica na palubu i njihovo uvlačenje u unutarnje hangare. AAG arhitektura uključuje ugrađene testne i dijagnostičke tehnologije za popravak zrakoplova te jamči poboljšano rukovanje oružjem i materijalom putem naprednih dizala koja omogućuju brže kretanje iz skladišta do zrakoplova.

Izvor: Cropix / Autor: Vojko Bašić

Novi nosač je sposoban nositi do 75 zrakoplova, među kojima najnaprednije palubne lovce poput F-35C Lightning II i F/A-18E/F Super Hornet, taktičke avione ranog upozorenja za sve vremenske uvjete E-2D Advanced Hawkeye, mornaričke jurišnike za protuelektroničku borbu EA-18G Growler te višenamjenske helikoptere MH-60R/S i brojne tipove bespilotnih letjelica, među kojima i X-47B. Također, Ford može lansirati razne avione s kratkim uzlijetanjem i okomitim slijetanjem (STOVL), kojima upravlja Marinski zbor. Treba naglasiti da moderan dizajn jamči integraciju budućih tipova aviona, helikoptera i dronova uz minimalne izmjene na samom brodu.

Obranu broda čine protuzračni projektili RIM-162, najnaprednija inačica popularnih samoobrambenih brodskih raketa Seasparrow te RIM-116, lagana infracrvena raketa zemlja-zrak namijenjena za obranu od protubrodskih projektila. Prisutna su i tri topa Phalanx CIWS za obranu od zrakoplova, projektila i čamaca, kao i topovi Mk38 kalibra 25 milimetara, namijenjeni za obranu od površinskih prijetnji. Tu su i četiri sveprisutne teške strojnice M2 kalibra 12,7 milimetara. USS Gerald R. Ford, istisnine 100.000 tona, pokreću dva Bechtelova nuklearna reaktora tipa A1B te osiguravaju najveću brzinu od 30 čvorova, odnosno 56 kilometara na sat. Autonomija plovidbe je neograničena, premda se očekuje 25 godina bez dužeg zaustavljanja.

  • +10
USS Gerald Ford Izvor: Profimedia / Autor: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Naglasak u izgradnji nove klase nosača stavljen je na smanjenje sustava koji zahtijevaju intenzivno održavanje, čime se smanjuje i broj osoblja potrebnog za upravljanje brodovima. Na klasi Ford broj ukupnog osoblja smanjen je s 5150 na njih 4450. Posebna pažnja posvećena je poboljšanju sposobnosti preživljavanja u dizajnu trupa, sustavima za gašenje požara i dodatno osiguranim spremištima oružja, ali i poboljšanju kvalitete života posade ergonomičnijim i udobnijim prostorijama te uvođenjem niza dodatnih sadržaja.