STRAH OD TERORISTA

Amerikanci tragaju za nestalim raketama zemlja-zrak u Libiji

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 28.10.2011 22:51
  • Objavljeno 28.10.2011 u 20:02
Izgubljeno oružje u Libiji

Izgubljeno oružje u Libiji

Izvor: Screenshot / Autor: Human rights Watch/Youtube

SAD šalje sve više specijalista za oružje u Libiju kako bi pronašli i osigurali velike količne oružja koje je nestalo iz vojnih skladišta od početka ustanka u ožujku ove godine, izvješćuju u petak američki mediji.

Pomoćnik državne tajnice Andrew Shapiro izjavio je za TV mrežu ABC News kako se očito radi o "utrci" da se oružje pronađe prije nego padne u ruke terorista te da se američki stručnjaci "razmještaju najbrže što mogu".

Shapiro je kazao da SAD kani povećati nazočnost na terenu sa sadašnjih 10 skupina specijalista za oružje, ili ukupno oko 35 ljudi, na 50 skupina.

"Vjerujemo na temelju naših pregleda brojnih mjesta da su tisuće projektila uništene tijekom NATO-ova bombardiranja, a da su tisuće projektila onesposobljene ili oštećene", kazao je Shapiro.

No SAD, po njegovim riječima, još ne zna kolik se broj od 20.000 projektila zemlja-zrak, što ih je posjedovao Gadafijev režim, nalazi na nepoznatim mjestima. "Mi posjećujemo ta mjesta i prikupljamo podatke o razmjerima problema", rekao je američki diplomat.

Ekipa organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch, s direktorom za izvanredne situacije Peterom Bouckaertom na čelu, u nedjelju je u Sirtu snimila videoprilog o velikoj količini nezaštićena oružja, uključivo bombe, tenkovske granate i projektile zemlja-zrak.

"Želi li tko projektil zemlja-zrak?", pita u videoprilogu Bouckaert. On je pronašao nezaštićeno oružje u skladištu u predgrađu Sirta te u kompleksu sa 70 skladišta južno od Sirta. "Ti su objekti još bez nadzora. Doslovce ste mogli doći ovdje s konvojem kamiona-tegljača i odvesti što god želite, a da ne budete primijećeni", rekao je Bouckaert.

Potaknuti upozorenjem HRW-a, Libijci su u četvrtak premjestili to oružje na "sigurnije mjesto", rekao je Shapiro, dodavši kako je i SAD djelovao odmah nakon primitka informacije Human Rights Watcha.

Shapiro je kazao da SAD "sjajno napreduje" u popisivanju nestalog oružja Gadafijeva režima, ali da još nema cjelovitu predodžbu o kojim se količinama radi, kako bi se moglo ući u trag svem oružju.

Američka državna tajnica Hillary Clinton za prošlotjedna je posjeta Libiji najavila da će SAD uložiti dodatna sredstva kako bi pomogao Libiji da osigura i uništi opasne zalihe oružja.

U rujnu su se libijski projektili zemlja-zrak ruske proizvodnje SA-7 pojavili u Egiptu i na granici Izraela. Egipatske vlasti su objavile da su uhitile krijumčare oružja koji su iz Libije dopremali oružje za Izrael. Po Washington Postu, mnogo tog oružja prodano je na egipatskom crnom tržištu, pa je cijena projektila pala s 10.000 na 4000 dolara po komadu.

SA-7 "strijela", koja se ispaljuje s ramena i domet joj je do tri kilometra, navodi se na cilj prateći toplinski trag letjelice, a jedan takav projektil dostatan je za rušenje putničkog zrakoplova, navodi ABC News.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi