PROTUBALISTIČKA OBRANA

Amerikanci sigurni u svoje kapacitete protiv sjevernokorejskih projektila

29.11.2017 u 21:48

Bionic
Reading

Sjedinjene Države su sigurne u svoje kapacitete učinkovitog odgovora na eventualni sjevernokorejski balistički napad, rekao je u srijedu jedan američki dužnosnik dan nakon novog Pjongjangova testiranja međukontinentalnog balističkog projektila

'Mislim da ne mogu pokrenuti nuklearni napad na Sjedinjene Države u sadašnjem stanju stvari', rekao je taj neimenovani američki dužnosnik.

'Postoji konsenzus da možemo zaustaviti sve čime danas Sjeverna Koreja raspolaže. U budućnosti ne znam', dodao je.

Sjeverna Koreja je ispalila u srijedu novi tip međukontinentalnog balističkog projektila (ICBN) Hwasong-15, koji je pao u Japansko more nakon oko 1000 km.

Taj projektil, za koji Pjongjang tvrdi da može pogoditi američki kontinent, dosegnuo je do sada najvišu visinu u sjevernokorejskim ispaljivanjima, rekao je američki ministar obrane Jim Mattis.

Sjeverna Koreja testirala hidogensku bombu Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Za obranu od međukontinentalnih projektila Sjedinjen Države su potrošile milijarde dolara za razvoj tehnologija koje mogu presresti balističke projektile usmjerene prema njihovoj zemlji, a Kongres radi na deblokiranju dodatnih milijarda dolara da omogući Pentagonu ubrzanje istraživačkih programa.

Washington ima GMD sustav (Ground-based Midcourse Defence) s 44 presretača u Fort Greelyju, oko 160 km od Fairbanksa na Aljasci i u bazi Vandenberg u Kaliforniji.

Sustav se sastoji od radara i drugih detektora postavljenih po cijelom svijetu i na satelitima za otkrivanje neprijateljskih lansiranja. Projektil presretač uništava projektil u svemiru, snagom svoje kinetičke energije.

 Američki dužnosnik drži da sustav GMD može zaštititi cijeli američki teritorij, i da nije potrebno postaviti sličan sustav na istočnoj obali.