ZA DOBRO INA-E

Amerikanci pomiruju Hrvatsku i MOL

11.03.2014 u 18:09

Bionic
Reading

Hrvatska i MOL moraju postići dogovor oko upravljanja INA-om kako bi na taj način i osigurali stabilnost energetske industrije u regiji, poručio je u razgovoru za Bloomberg Amos Hochstein, zamjenik pomoćnika glavnog tajnika za energetsku diplomaciju SAD-a

U tijeku su razgovori koje Hochstein vodi sa Zagrebom i Budimpeštom kako bi pomogao da se dođe do nekog rješenja.

Hrvatska Vlada, podsjeća Bloomberg, optužila je MOL uz pomoć malverzacija preuzeo upravljački dio u INA-i, a  MOL je hrvatskoj strani zamjerio kršenje ugovornih obveza.

'Važno je da obje strane zajedničkim radom dođu do sporazuma kako upravljati INA-om na najbolji mogući način. A to znači, kako upravljati INA-om kao profitabilnom tvrtkom i kako osigurati da Vlada ima osjećaj da služi ekonomskim interesima Hrvatske', kazao je Hochstein.

Podsjetimo, obje su strane pokrenule zahtjeve za arbitražom. MOL je u listopadu prošle godine poručio da razmišlja o prodaji svog kontrolnog udjela u INA-i, a ruski vicepremijer Arkady Dvorkovich potvrdio je za Jutarnji list da su ruske naftne i plinske tvrtke zainteresirane za kupnju INA-e.

Hochstein je rekao da je bez sumnje zajedničko vlasništvo u INA-i najbolje rješenje za tu kompaniju. MOL je, podsjećamo, vlasnik 49,1 posto INA-e, dok je u hrvatskom vlasništvu 44,84 posto.

'Neka bude jasno, Hrvatska i Mađarska strateški su partneri. Bili su, sada su i trebali bi biti u budućnosti', rekao je američki dužnosnik.

Hochstein se jučer susreo i s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom te INA-inim menadžerima, a danas bi trebao razgovarati i s mađarskom vladom i predstavnicima MOL-a.

'Optimist sam i mislim da se različita mišljenja mogu premostiti. S obje strane ima dobronamjernih ljudi koji će se fokusirati na ono što je dobro za INA-u, a posljedično i za Hrvatsku', rekao je Hochstein.