TUĐMAN KRIVO PROTUMAČIO

Amerika nije dala Hrvatskoj zeleno svjetlo za Oluju

  • Autor: VLM/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 25.04.2011 10:20
  • Objavljeno 24.04.2011 u 21:52
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Za mene je Tuđman bio više osoba iz nekog 19. stoljeća sa svojom idejom o homogenoj Hrvatskoj i time što je odobravao ideju o raspodjeli Bosne koju je čak rijetko tko iz samog HDZ-a podržavao, kaže Galbraith

Peter Galbraith, prvi američki veleposlanik u Republici Hrvatskoj, u intervjuu koji je danas emitiran u HTV-ovom 'Dnevniku' kazao je da Amerika nije dala Hrvatskoj zeleno svjetlo za Oluju.

'Amerika nije dala nikakav znak, to je Tuđman samoinicijativno protumačio kao odobrenje. Odlučio je riskirati. Smatram da je Oluja bila legitimna akcija i mislim da tome uopće nije bilo suđeno na haškom sudu, već da se sudilo za namjeru da se Srbe protjera iz Krajine', kazao je za' Dnevnik' javne televizije Galbraith.

Presuda Gotovini iznenadila ga je jer je Gotovina nakon Oluje otišao u Bosnu, a zločini su se, kako je rekao, dogodili tek kasnije. 'Nisam detaljno pratio suđenje, pa ne znam na temelju kojih je dokaza generalu Gotovini presuđeno', rekao je bivši američki veleposlanik. Kaže da je Haag procijenio da je to bio zločinački pothvat i da je Franjo Tuđman aktivno sudjelovao u tome.

'Za mene je Tuđman bio više osoba iz nekog 19. stoljeća sa svojom idejom o homogenoj Hrvatskoj i time što je odobravao ideju o raspodjeli Bosne koju je čak rijetko tko iz samog HDZ-a podržavao', kaže Galbraith.

Dodao je da je ponosan na svoj rad u to vrijeme u Hrvatskoj. 'Ove presude dokazuju da se Hrvatska drži vladinih zakona. Ne mogu se sjetiti nijedne zemlje koja je nakon pobjede u ratu izručila svoje generale, predala sve dokumente, sve Tuđmanove zapise. To pokazuje kakva je Hrvatska zemlja, odnosno da je zemlja zakona', kazao je Peter Galbraith.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!