OGLASIO SE I MVEP

Američko veleposlanstvo: Obje strane nisu mogle dogovoriti termin sastanka

06.05.2016 u 08:58

Bionic
Reading

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač nije se sastao u srijedu u 17 sati s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem iako je sastanak bio najavljen i uvršten u službeni protokol

O službenom sastanku pisao je i The Wall Street Journal, ali sastanak je u posljednji trenutak otkazala američka strana.
Kako javlja Telegram, iz State Departmenta su potvrdili kako do najavljenog sastanaka Kovača i Kerryja nije došlo. Ako je doista Kerry bez objašnjenja otkazao sastanak s hrvatskim ministrom, onda se radi o velikoj pljusci hrvatskoj diplomaciji  najvećega saveznika.

Međutim, da je sastanak otkazan bez objašnjenja demantiraju u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. 'Sastanak između ministra vanjskih i europskih poslova Mire Kovača i državnog tajnika Johna Kerryja je odgođen zbog neodgodivih obveza obiju strana. U tijeku su razgovori za novi termin sastanka. Odnosi između Republike Hrvatske i SAD-a su prijateljski i vrlo tijesni', stoji u priopćenju MVEP-a.

U međuvremenu se, oglasilo američko veleposlanstvo u Hrvatskoj. 'Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država potvrđuje da jedini razlog odgode sastanka između državnog tajnika Kerryja i ministra vanjskih poslova Kovača leži u poteškoći obiju strana u pronalaženju odgovarajućeg termina. Odnosi između Sjedinjenih Država i Hrvatske i dalje su čvrsti. SAD i Hrvatska dogovorile su se da će ugovoriti novi termin za ovaj bilateralni posjet', stoji u priopćenju američkog veleposlanstva.