robert kohorst

Američki veleposlanik: Hrvatsku smo dosad uzimali zdravo za gotovo, odsad ćemo na nju obraćati više pozornosti

27.06.2018 u 18:46

Bionic
Reading

Šest mjeseci od stupanja na dužnost, američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst u srijedu je organizirao okrugli stol s novinarima naglasivši pritom kako službeni Washington ne uzima Hrvatsku 'zdravo za gotovo' te kako planira obratiti pažnju na nju kao važnu partnericu

Govoreći o svojih prvih šest mjeseci na mjestu američkog veleposlanika u Republici Hrvatskoj, Kohorst je istaknuo poslovni i financijski sektor kao jedan od prioriteta svojeg mandata.

'Nakon pola godine mandata ne mogu zamisliti što bih više radio nego predstavljao Sjedinjene Države u Hrvatskoj', kazao je na početku druženja s novinarima dodavši kako će ona u buduće biti učestalija, ali i kako će se po isteku mandata vratiti u domovinu kako bi vrijeme provodio s unucima.

Kohorst je, također, istaknuo kako će u Hrvatsku sve češće dolaziti visokopozicionirani američki dužnosnici, podsjetivši kako je Hrvatska dosad u američkom političkom vrhu 'uzimana zdravo za gotovo'.

'To nije dobro, jer moramo pamtiti tko su naši prijatelji i obraćati pozornost. SAD će odsad više činiti po tom pitanju jer je Hrvatska država koja može doprinijeti blagostanju i sigurnosti na ovom području Europe', kazao je američki veleposlanik koji je priznao kako nema iskustva u diplomaciji.

>>> Bankar i nekretninski magnat: Tko je novi američki ambasador u Hrvatskoj?

Novi američki veleposlanik, naime, dolazi iz poslovnog okruženja. Diplomirao je računovodstvo i pravo, a jedno vrijeme je radio kao investicijski bankar te poduzetnik. Nakon što je na izborima pobijedio republikanski kandidat Donald Trump, Kohorst se kao volonter ponudio Bijeloj kući koja mu je predložila veleposlaničko mjesto u Hrvatskoj koju je veleposlanik s obitelji i prijateljima posjetio prije dvije godine krstareći Jadranom.

'Hrvatska je prekrasna država, a ljudi dobri i proamerički nastrojeni', dojam je novog američkog veleposlanika koji je najavio kako će se, za razliku od svoje prethodnice Juliete Valls Noyes više usredotočiti na financijska pitanja i poslovno okruženje.

Ukidanje dvostrukog oporezivanja

'Vrlo sam usredotočen na postizanje ciljeva, jer nije bitan proces, već postignuti rezultat', smatra Kohorst.

Iako je najavio kako će biti orijentiran na poslovne mogućnosti, američki veleposlanik je podsjetio kako se u svojih prvih šest mjeseci mandata susreo s većinom hrvatskog političkog vrha te kako je dosad obišao veliki dio Hrvatske, ali i njezine susjede.

>>> Plenković ugostio novog američkog veleposlanika, razgovarali o BiH i viznom režimu

'Ti susreti bili su produktivni i iskreni. Moram napomenuti kako je korisno da se ne slažemo uvijek oko određenih stvari, jer na taj način omogućujemo raspravu i iznalazak rješenja u obostranu korist', mišljenja je Kohorst koji ističe kako na taj način treba promatrati i američki trgovinski spor s njezinim saveznicama.

'Dok vodimo raspravu retorika ponekad može biti pretjerana, no Sjedinjene Države imaju predsjednika koji dolazi iz poslovnog svijeta i koji voli pregovarati na sebi svojstven način', kazao je veleposlanik dodavši pritom kako će se zalagati za postizanje sporazuma o ukidanju dvostrukog oporezivanja između dviju država.

  • +4
Robert Kohorst Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Govoreći o poslovnoj suradnji dvaju država, Kohorst je podsjetio na značajnu investiciju američkog investicijskog fonda KKR u Brodosplit koji će graditi polarni ekspedicijski brod, ali i na mogućnost ulaganja u Novu TV.

Kohorst se osvrnuo i na Agrokorovu nagodbu za koju smatra kako je najvažnije da se u obzir uzme dugotrajni interes za tu tvrtku i hrvatsko gospodarstvo.

'Ukoliko bih trebao kritizirati dosad učinjeno, smatram kako je nedovoljno pažnje pridano onome što bi se moglo dogoditi u budućnosti. Vrijeme je da se uspostave mehanizmi koji bi zaštitili hrvatsko gospodarstvo od nekoga tko bi loše vodio tu tvrtku, bilo da se radi o Amerikancima ili Rusima. Ne treba se usredotočiti isključivo na novac, već na interes tvrtke i države', izjavio je Kohorst dodavši kako mu 'nije posao kritizirati ruskog veleposlanika u Hrvatskoj ili rusku vladu, već promicati američke poslovne vrijednosti'.

Stiže Šesta flota

Veleposlanik nije propustio prokomentirati i napise dijela domaćih medija o američkoj ponudi za kupnju te tvrtke, kazavši kako 'ne smatra hrvatska vlada treba prihvatiti prvu ponudu koju dobije nego prvo razmotriti i vidjeti tko je dugotrajno najbolji partner',. Uz to, Kohorst je naglasio važnost izgradnje LNG terminala na Krku, odbacivši pritom kako je američki interes iza tog projekta financijski.

'Amerika pronalazi sve više plina, a Krk zbog svojeg malenog volumena u odnosu na tu količinu nije velik izvor prihoda. Naš interes je regionalna stabilnost, uvijek je dobro imati više izvora opskrbe kako bi se odredila najbolja cijena i dostupnost plina. Zainteresirani smo za ovaj projekt zbog strateške vrijednosti i donošenja mira i blagostanja regiji', kazao je veleposlanik.

>>> Viktor Lenac nastavlja suradnju s Američkom ratnom mornaricom

Novinare je zanimala i vojna suradnja Hrvatske i Sjedinjenih Država koju je veleposlanik ocijenio kao idealnom.

'Ne mogu zamisliti bolju suradnju bilo gdje na svijetu između SAD-a i neke države nego u Hrvatskoj s kojom surađuje u nizu sfera i u mnogim dijelovima svijeta poput Afganistana, Libanona, Kosova i Poljske', kazao je Kohorst podsjetivši kako američka vojska daje Hrvatskoj neprocjenjivu pomoć kroz treninge, obuku i vojnu opremu, u zadnjih pet godina vrijednu pola milijardi dolara.

'Nadam se da će se to nastaviti jer je SAD shvatio da je hrvatska brodogradnja vrlo vrijedna', zaključio je Kohorst, uz dodatak kako će stoga američka Šesta flota u Jadranu biti često.