DŽIHAD IZ SJEVERNE KAROLINE

Američki teroristi planirali napad na Kosovo

28.07.2009 u 09:24

Bionic
Reading

Američke vlasti uhitile su sedam osoba iz Sjeverne Karoline pod optužbom da su planirale izvođenje terorističkih napada u sklopu 'svetog islamskog rata' džihada, između ostalog na Kosovu, u Jordanu, Pakistanu i pojasu Gaze

RALEIGH - Američki tužitelj izjavio je da je vođa te grupe Daniel Patrick Boyd (39), koji je nakon iskustva u Afganistanu i Pakistanu od 1989. do 1992. godine osnovao vlastitu organizaciju za obuku boraca, prikupljanje novca i izvođenje napada izvan granica SAD-a.

Ostali uhićeni su Hysen Sherifi (24), Anes Subašić (33), Mohammad Omar Aly Hassan (21), Ziyad Yaghi (21) i Boydova dva sina, Zakariya i Dylan Boyd. Svi osim Sherifija, koji je s Kosova, su američki državljani, a prijeti im doživotni zatvor nakon uhićenja koje se odigralo u ponedjeljak, nakon trogodišnje istrage pod palicom američkog FBI-a.

Prema sedam točaka optužnice, vlasti su optužile Boyda i ostale da su putovali u Gazu, Izrael, Jordan, Pakistan i na Kosovo da bi isplanirali ili angažirali napadače. Optuženi su i za planiranje nabave materijala za podršku teroristima, ubojstva, otmice i ranjavanja osoba u inozemstvu.

U optužnici se navodi da je grupa bila aktivna od kraja 2006. do srpnja 2009.

Neimenovani američki dužnosnik rekao je novinarima da nema indicija da je Boydova grupa bila povezana s nekom međunarodnom militantnom organizacijom ili da je planirala napade u SAD-u.