napon pfizera

Američki stručnjaci preporučili docjepljivanje Modernom za starije i rizične skupine

15.10.2021 u 09:02

Bionic
Reading

Američko stručno povjerenstvo u četvrtak je preporučilo docjepljivanje cjepivom Moderna protiv koronavirusa za određene rizične skupine Amerikanaca, mjesec dana nakon što je donijelo sličnu odluku za cjepivo Pfizer/BioNTech

Mišljenje koje je dostavilo savjetodavno povjerenstvo Uprave za hranu i lijekove (FDA), sastavljeno od znanstvenika, epidemiologa i stručnjaka za zarazne bolesti, nije obvezujuće, ali je rijetko da FDA ne prihvati preporuke.

Nakon jednodnevne rasprave stručnjaci su odlučili odobriti docijepljivanje Modernom za tri kategorije ljudi: starije od 65 godina, osobe u dobi između 18 i 64 godine koje su pod većim rizikom od razvoja teškog oblika covida-19 i za one čiji rad može uključivati često izlaganje virusu.

Posljednja kategorija uključuje zdravstvene radnike, radnike u supermarketima, zatvorenike i osobe u skloništima za beskućnike. Iste su definicije usvojene i za docijepljivanje Pfizerom. Docijepljivanje Modernom može biti najranije šest mjeseci od druge doze cjepiva Moderne.

  • +2
Slab odaziv na cijepljenje Pfizerom i Janssenom Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elveđi

Gotovo 70 milijuna Amerikanaca potpuno je cijepljeno Modernom. Predstavnici Moderne kazali su da docijepljivanje tim cjepivom može pomoći u borbi protiv delta varijante virusa koja trenutno dominira.