SPREMNI ZA POKRET

Američki general pregledao hrvatske MiG-ove prije parade

22.07.2015 u 15:09

  • +18

Predstavljanje Eskadrile borbenih aviona u sastavu HRZ i PZO-a

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus

Bionic
Reading

Nakon nešto više od godinu dana kašnjenja remonta naših lovaca tipa MiG-21 u Ukrajini danas je u vojarni Pukovnik Marko Živković na Plesu javnosti i brojnim okupljenim novinarima predstavljena modernizirana eskadrila borbenih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, čemu je, pored načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, generala zbora Drage Lovrića, nazočio zapovjednik NATO-vih zračnih snaga i zrakoplovstva SAD-a u Europi i Africi, general zbora Frank Gorenc

Tom prilikom održan je prigodan letački program i vježba prema scenariju air policinga, u sklopu čega su nadležne strukture NATO-a alarmirale dva naša dežurna MiG-a nakon što je u hrvatski zračni prostor neovlašteno ušao neidentificirani zrakoplov. Zračnog uljeza odglumio je naš školski avion Pilatus, a MiG-ovi su ga presreli, identificirali i prisilili na slijetanje. Vojni piloti su pokazali i atraktivan program leta u formaciji od tri zrakoplova koji će biti prikazan i tijekom vojnog mimohoda 4. kolovoza u Zagrebu.


Prvi čovjek NATO-vih zračnih snaga Gorenc izrazio je zadovoljstvo viđenim letačkim programom i mogućnostima našeg ratnog zrakoplovstva, kao i kvalitetnom suradnjom s našim oružanim snagama. Načelnik Glavnog stožera Lovrić također je pohvalio rad naših zrakoplovaca, dodavši kako je do kraja iduće godine potrebno odlučiti o nabavci novih borbenih zrakoplova, što je, prema njegovom mišljenju, dugoročan proces koji traje godinama.

Istog dana u udbinskoj vojarni Josip Jović održane su intenzivne pripreme motorizirano-mehanizirano-oklopnih postrojbi za predstojeću vojnu paradu. U pripremama sudjeluju tenkovi, borbeno-oklopna vozila, borbeno-terenska vozila, haubice, raketni lanseri, kamioni te ostala mehanizacija. Kako je priopćeno iz MORH-a, zajedno se uvježbavaju mehanizirani postroj, postroj vojne policije, zapovjedništva specijalnih snaga, protuzračne obrane, nuklearno-biološko-kemijske obrane, inženjerije, oklopništva, topništva, ratne mornarice, veze te logističkih postrojbi.