nakon vladavine trumpa

Američki državni tajnik u misiji ponovnog približavanja SAD-a i Europske unije: Zapadno savezništvo važnije no ikad

25.03.2021 u 15:12

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je u četvrtak da su odnosi između NATO-a i Europske unije ključni za suočavanje s postojećim izazovima te da je suradnja među saveznicima važnija nego ikad u nedavnoj povijesti

Blinken je u utorak i srijedu sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a, razgovarao s čelnicima Komisije, a u četvrtak treći i zadnji dan svoga posjeta razgovarao je s belgijskom ministricom vanjskih poslova Sophie Wilmes.

“Došao sam ovdje s ciljem da jasno pokažem odlučnost Sjedinjenih Država za revitalizaciju našeg savezništva i partnerstva”, rekao je Blinken nakon susreta s ministricom Wilmes.

Dolazak nove američke administracije predsjednika Joea Bidena donio je zaokret u odnosima s EU-om, nakon četverogodišnje vladavine Donalda Trumpa, koja je bila obilježena nepredvidljivošću i nepovjerenjem.

Snažan simbol obnove savezništva je i sudjelovanje američkog predsjednika Bidena na virtualnom samitu čelnika EU-a. On će se u četvrtak navečer obratiti video-vezom šefovima država ili vlada Europske unije.

Blinken je rekao da je u savezništvu između EU-a i NATO-a moguće prevladati bilo koje izazove koji sada stoje pred njima, poput covida-19, uspona Kine, klimatskih promjena, asertivne Rusije ili utrke s tehnološkim suparnicima.