NAJVEĆA NENUKLEARNA

Američka vojska na Afganistan bacila 'majku svih bombi'

13.04.2017 u 21:31

Bionic
Reading

Američka vojska je na objekte i pripadnike Islamske države na području istočnog Afganistana bacila najveću nenuklearnu bombu na svijetu, objavio je Pentagon u četvrtak

U napadu u Afganistanu korištena je eksplozivna naprava pod imenom GBU-43 poznatija pod nadimkom “majka svih bombi“.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer svoje je svakodnevno obraćanje o aktualnim vijestima u četvrtak započeo informacijama o tom oružju, te je rekao kako je SAD "ciljao na sustave tunela i spilja koji su borcima Islamske države omogućavali da se slobodno kreću, te im olakšavali da napadaju američke vojne savjetnike i afganistansku vojsku u tom području".  Otkrio je kako je bomba koju je opisao kao "veliko, moćno i precizno navođeno" oružje bačena u oko 19 sati po lokalnom vremenu, te da je SAD poduzeo sve potrebne mjere kako bi izbjegao stradanje civila i kolateralnu štetu. 

General John W. Nicholson, zapovjednik američkih snaga u Afganistanu, je izjavio da je ova bomba pravi izbor za borbu protiv Islamske države na tom području jer skupina koristi bunkere, tunele i postavlja bombe pokraj ceste, piše Washington Post.

Testiranje 'majke svih bombi' Autor: You Tube

Ovo je prvi put da je ovaj tip bombe korišten u borbi, a bačena je sa aviona tipa MC-130, objavio je glasnogovornik Pentagona Adam Stump, a prenio Reuters.

Bomba je dizajnirana 2002. godine, a u službi je od 2003. godine. Dugačka je preko devet metara, teška je preko 10.000 kilograma i sadrži 8.500 kilograma TNT eksploziva. U vrijeme proizvodnje nazivana je najmoćnijim nenuklearnim oružjem na svijetu.