odgovor glasu poduzetnika

Aladrović: Ćorić obavlja posao odgovorno, ulični performansi za cilj jedino imaju podizanje tenzija koje ima političku narav

07.12.2020 u 16:51

Bionic
Reading

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović ocijenio je da Udruga Glas poduzetnika (UGP), koja je u ponedjeljak ispred Ministarstva gospodarstva položila vijenac, zastupa manjinu poduzetnika, a da ministar Ćorić, čiju su smjenu tražili, krajnje odgovorno i profesionalno obavlja svoj posao.

Udruga Glas poduzetnika (UGP) u ponedjeljak je položila vijenac ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, pri čemu su njezini predstavnici poručili da Hrvatska treba hitne i hrabre reforme te upozorili na izostanak komunikacije s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem čije razrješenje traže.

Poduzetnici su ispred ulaza u Ministarstvo uz vijenac palili lampione i polagali cvijeće, dok se na Vukovarskoj ulici ispred Ministarstva okupilo i više vozila poduzetnika te nekoliko autobusa, koja su uz trubnjavu na kraće vrijeme blokirali promet.

Kako je stajalo u pozivu UGP-a, polaganjem vijenca su se željeli posljednji put pozdraviti od mikro, malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj te još jednom apelirati na predsjednika vlade da razriješi s dužnosti "najgoreg ministra gospodarstva kojeg je Hrvatska imala".

"Ja bih rekao prije svega da je tu riječ o manjini poduzetnika, dakle samo o jednom dijelu koje zastupa udruga koju ste ranije spomenuli (Udruga Glas poduzetnika). Što se tiče ministra Ćorića, smatram da on krajnje odgovorno i profesionalno obavlja svoj posao", izjavio je Aladrović, a odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice vlade.

Istaknuo je da je Vlada samo u očuvanje radnih mjesta u privatnom sektoru u ovoj godini uložila više od deset milijardi kuna, a pri čemu konstantno kroji i nove mjere, pa između ostalog čak i u suradnji s UGP-om.

Stoga, ocijenio je da takvi "ulični performansi" za cilj jedino mogu imati podizanje tenzija, koje po njemu imaju i političku narav. Dodao je da se svi problemi i izazovi mogu rješavati za stolom, a da način kojim se na ulici želi doći do svojih prava je "apsolutno pretjeran". Jedina svrha današnjeg "performansa", ponovio je Aladrović, pokušaj je pojedinih poduzetnika da se bave politikom.

  • +14
Predstavnici Udruga Glas poduzetnika položili su vijenac ispred Ministarstva gospodarstva Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

"Oni koji trebaju primiti ovu poruku siguran sam da će se u ovoj poruci pronaći", odgovorio je ministar rada na pitanja novinara vezuje li te poduzetnike uz postojeće političke stranke ili neovisni politički angažman.

Na primjedbu novinara da UGP ipak ima ne baš malih otprilike 13 tisuća članova, Aladrović je rekao da, ako UGP ima toliko članova, to znači da se jako mali broj njih odazvao današnjem prosvjedu. To je protumačio na način da je ostatak članova ipak zadovoljan gospodarskim mjerama vlade.

Izvijestio je i da je u Hrvatskoj krajem studenog na tržištu rada bilo oko 3.000 tisuće zaposlenih više no prije početka koronakrize, a da se kriza i disbalans jedino naziru u ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

Istaknuo je i da se njima najviše pomaže, do sada je samo u taj segment uloženo više od 1,2 milijarde kuna. "Stoga smatram da razloga za izražavanje nezadovoljstva na ulici nema, a mi smo otvoreni za razgovore sa svima", zaključio je Aladrović.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić je izjavio ranije za N1 da nije imao potrebu sastati se s organizatorima okupljanja te ocijenio da je ta današnja inicijativa potpuno promašena

Ta inicijativa, kao i nedavno paljenje lampiona ispred Ministarstva financija, a nakon svega što je od početka pandemije od strane države poduzeto za pomoć poduzetnicima, ne zaslužuju nikakav komentar, ustvrdio je Ćorić.

Poručio je i da "likovi" poput Bujasa prije svega zbog svoje samopromocije uzurpiraju hrvatski javni prostor. Morbidnim je ocijenio način na koji se pristupa ovom problemu, u smislu paljenja svijeća i postavljanja vijenaca, a u situaciji u kojoj na dnevnoj razini imamo tisuće oboljelih i desetke preminulih građana.

Predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas reagirao je na taj istup putem Facebooka, ustvrdivši u svojoj objavi da je Ćorićev ego daleko veći od njegovih rezultata, da nastupa s pozicije moći i iz dobro plaćene fotelje prema nekome tko je volonter te da se u medijima pojavljuje više od bilo kojeg od predstavnika UGP-a.

Bujas je na Facebooku između ostalog i napisao da "likovi" kao što je Ćorić u njegovoj firmi ne bi mogli čistiti pod, a da je Ćorić kvalificiran da bude ministar samo zato što ima "partijsku knjižicu".