USPJELA POBUNA U SIRIJI

Al-Asad prosvjednicima ponudio reforme

24.03.2011 u 21:54

Bionic
Reading

Sirijski presjednik Bašar al-Asad u četvrtak je Sirijcima obećao veće slobode i napredak nakon obračuna s prosvjednicima u kojemu je 37 osoba izgubilo život

Dok je Asadova pomoćnica u Damasku čitala popis uredbi, koji uključuje i moguće okončanje 48 godina dugog izvanrednog stanja, skupina za zaštitu ljudskih prava objavila je da je uhićen vodeći prodemokratski aktivist Mazen Darviš.

U južnom sirijskom gradu Derai, dužnosnik bolnice je rekao da je tamo u srijedu ubijeno najmanje 37 osoba kada su snage sigurnosti otvorile vatru na prosvjednike nadahnute pobunama u arapskom sviejtu.

Najavljujući ustupke kakve su još prije tri mjeseca u Siriji izgledale nezamislivo, Asadova savjetnica Butaina Šaban na konferenciji za tisak je rekla da predsjednik nije zapovijedio svojim snagama da pucaju na prosvjednike.

"Svjedočila sam uputama Njegove Ekselencije da se bojno streljivo ne koristi, čak i ako ginu policajci ili pripadnici snaga sigurnosti", kazala je.

Asad će, rekla je, zacrtati zakone koji će osigurati slobodu medija i dopustiti i druge političke pokrete pored stranke Baath, koja vlada zemljom pola stoljeća.

Šaban je rekla da se druga uredba bavi "žurnim okončanjem izvanrednog stanja, zajedno s donošenjem zakona koji jamči sigurnost nacije i njenih građana".