zakon o nacionalnoj sigurnosti

Aktivisti u Hong Kongu pronašli kreativne načine izbjegavanja cenzure

06.07.2020 u 15:02

Bionic
Reading

Od praznih post-it papirića do slogana kodiranih u muralima, prodemokratski aktivisti u Hong Kongu pronalaze kreativne načine da izbjegnu novi zakon o sigurnosti koje je donio službeni Peking

Protuvladini prosvjedi koji su eskalirali u lipnju prošle godine potaknuli su eksploziju ulične umjetnosti, često s porukama koje pozivaju na neovisnost i 'oslobađanje' te autonomne regije od središnje Kine.

No gradske vlasti prošli su tjedan objavile kako je popularni slogan 'Sloboda Hong Kongu, revolucija našeg doba' poziv na separatizam ili subverziju koji će se pod novim zakonima kažnjavati dugim zatvorskim kaznama.

Jedan 50-godišnji aktivist u ponedjeljak je odgovorio držeći plakat bez natpisa na popodnevnom prosvjedu, istaknuvši kako je poanta naglasiti cenzuru.

Dodao je i kako svi već znaju slogane napamet, pa ih se više ni ne treba ispisivati. Šarena ulična umjetnost s političkom porukom je diljem grada prebojana bijelom bojom ili prekrivena praznim papirićima.

Prosvjednici su koristili umjetnost i dizajn i da prikriju slogan 'Sloboda Hong Kongu', mijenjajući raspored slova ili ga sakrivajući u ilustracijama.

Na prosvjedu u ponedjeljak jedan je aktivist držao natpis na kojem stoji 'Ustajte vi koji odbijate biti robovi', što je rečenica koja se ne može kazniti jer je dio kineske himne.

Vlasti Hong Konga i u Pekingu tvrde da novi zakon koji je stupio na snagu prošli tjedan cilja na manjinu 'izazivača nereda', no aktivisti i međunarodni kritičari prozvali su ga gušenjem sloboda u toj regiji.