stručnjak za sigurnost

Akrap o ratu oko cjepiva: 'Radi se o plesu novca, ide onome tko ima više'

01.02.2021 u 10:08

Bionic
Reading

Stručnjak za sigurnost Gordan Akrap govorio je o krizi s cjepivom protiv covida-19. 'Sve što se događa pokazuje da treba odgovorno pristupiti svim izazovima s kojima se suočavamo', rekao je Akrap pa istaknuo kako su kod nas, u usporedbi s primjerice Austrijom, mjere znatno relaksiranije – nemamo policijski sat ni zabranu kretanja

Kad je u pitanju kriza i rat oko cjepiva, smatra kako se radi o ‘plesu novaca’.

“EU je pod vodstvom i Hrvatske i Njemačke dogovorila da neće biti preglasavanja i da će Unija nastupiti zajednički. Uložila je puno znanja, novaca i vremena za testiranje cjepiva. U pozadini, velike su kompanije pokrenule ples oko novaca i okrenule proizvodni program onom tko ima više”, rekao je za N1, pa naveo kako SAD ima 15-20 milijuna doza cjepiva koje još nisu iskoristili, dok su Izrael i UAE procijepili veći dio stanovništva.

Smatra da su i u Europi bogate države poput Njemačke i Francuske mogle krenuti tim putem, ali zbog pokazivanja da je zajedništvo vrijednije, nisu.

'Imate reakciju nekog novog nacionalizam, vidi se da je cjepivo spašava ljude i to je postalo izvor brojnih problema”, kazao je Akrap.

Cjepivo ovog trenutka jest strateško oružje, kaže, znamo da će ga nedostajati i ne može se u kratkom vremenu proizvesti cjepiva koliko vam treba. Događat će se to sigurno još idućih šest do osam mjeseci, dodaje.

Uzimanje ruskog cjepiva pitanje je EU-a, ističe Akrap.

“Hrvatska je dio Unije, nismo čisto objekt nego smo i subjekt. Naša vlada je dobro pozicionirana u Bruxellesu. Trebamo se ponašati kao partner”, kaže.

Zajednička politika EU-a pokazuje puno dobrih rezultata, kao i nedostataka – da kao grupa od 27 država sporije donosi odluke, govori.

“Kad pogledate, i brojne migrante koji se kreću prema Europi – znaju da je Europa prostor zdravih i sigurnih uvjeta za rad', zaključio je Akrap.