PRIJETNJA PROSVJEDOM

Ako Vlada ne ispuni obećanja, seljaci će opet na ceste

  • Autor: Nenad Marić
  • Zadnja izmjena 25.10.2010 19:49
  • Objavljeno 25.10.2010 u 19:49
Krava traktor seljaci

Krava traktor seljaci

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković dobio je rok do kraja tjedna da ispuni obećanja koja je Vlada dala seljacima, a u suprotnom će na slavonske ceste ponovno izaći prosvjednici na traktorima

Ishod je to sastanka koji je u ponedjeljak u Vukovaru ministar Čobanković održao s predstavnicima nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača okupljenih u nedavno osnovani Sindikat hrvatskih seljaka.

'Godinu dana Vlada nam obećava ispuniti određene zahtjeve, no najveći dio njih nije realiziran. Dogovorili smo isplatu poticaja za jesensku sjetvu na način da nam se 40 posto isplati u tzv. vaučerima, koji bismo kasnije mogli mijenjati za novac u bankama, dok bismo ostalih 60 posto poticaja trebali dobiti u kunama. Izigrani smo, pa je država odlučila 40 posto dati u novcu, a ostatak u vaučerima. Sve nas to stavlja u težak materijalni položaj', upozorio je Tomislav Pokrovac, predsjednik seljačkog sindikata i vođa prosvjeda održanih u ožujku, a potom i u lipnju.

Upravo iz lipnja datiraju i podaci o štetama od elementarnih nepogoda za koje seljacima nije isplaćena naknada, pa je i to jedan od zahtjeva koji se postavlja pred Vladu. Na kraju, posebno su ogorčeni na premijerku Kosor što nikako ne može naći vremena za susret sa seljačkim vođama. 'Ukoliko nam se ministar Čobanković i Vlada do kraja tjedna ne očituju o zahtjevima i zamjerkama, idemo u prosvjede. Drugog izbora nemamo', kategoričan je Pokrovac.

Iako nezadovoljni seljaci najavljuju vrlo izvjesne prosvjede, ministar Čobanković u njih ne vjeruje. Ipak je potvrdio da Vlada ne odustaje od isplate poticaja u omjeru 40 posto u novcu, a 60 posto u vaučerima. 'Ništa se više ne može promijeniti. Jedino s bankama mogu potpisati aneks ugovora kojim bi oni poljoprivrednici koji su zainteresirani mogli poslati svoja potraživanja', poručio je ministar Čobanković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi