KOME SE ŽALITI

Ako vam smeta buka, nazovite biskupa

30.08.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Sukob vlasnika šibenskog noćnog kluba Azimut s tamošnjim biskupom ponovno je u prvi plan izbacio jedan od najvećih problema koji se javljaju tijekom turističke sezone na Jadranu – nereguliranu buku

I dok su državne institucije spremno reagirale na prvi biskupov mig, obični građani prije će zadobiti teška oštećenja sluha nego dočekati istu reakciju odgovornih. Zakon o zaštiti od buke iz 2009. od početka je meta kritika jer smatraju da je neprovediv, a zanimljivo je da nije obuhvatio ni buku crkvenih zvona koja zorom mnoge dižu na noge prije nego su se nadali.

No kome se građani uopće mogu obratiti ako im nesnošljiva tutnjava iz obližnjeg ugostiteljskog objekta ili noćnog kluba remeti miran san. Je li to policija ili netko drugi? Iz Ministarstva zdravlja objašnjavaju da građani mogu podnijeti predstavku sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravlja ili komunalnom redarstvu i gradonačelniku/načelniku grada ili općine. Ali u slučaju šibenskog kluba Azimut reagirala je policija, k tome privevši vlasnike.

'Službenici Ministarstva unutarnjih poslova imaju pravo i obvezu izaći na teren po dojavi građana kada se radi o kršenju odredbi Zakona o javnom redu i miru', navode iz Ministarstva zdravlja. Također napominju da, kada to ocijeni potrebnim za provođenje nadzora, sanitarna inspekcija ima pravo i obvezu zatražiti pomoć MUP-a, vještaka i drugih tijela. Iako to zvuči jednostavno i čini se da je lako zatražiti i dobiti pomoć kada Rozga u obližnjem noćnom klubu traži od publike da pjevaju zajedno u dva u noći, ipak nije tako.

Prijave sanitarnoj inspekciji ili komunalnom redarstvu su dugotrajan proces, a u policiji će vam reći da klub ima dozvolu za rad do četiri sata ujutro. Istina, ali klubovi u osnovi dobiju dozvole za rad u zatvorenom prostoru ili na otvorenom do ponoći te takva dozvola ne predviđa koncerte usred noći na otvorenom, pa ipak se to događa. Sve u sklopu turističke promidžbe, kao da je snenim poljskim ili njemačkim turistima željnim odmora do Severine ili Lepe Brene u tri ujutro.

Mnoga priobalna mjesta tijekom ljeta temeljem Zakona o zaštiti od buke donose Odluku o radnom vremenu i produljenju radnog vremena ugostiteljskih objekata te emitiranju glazbe na otvorenom, ali razina buke se slabo kontrolira. Nitko ne spori to da je zabava potrebna, ali uređena tako da u najmanjoj mogućoj mjeri ugrožava noćni mir građana i turista. No svjedoci smo toga da je kontrola buke slaba i provodi se selektivno. Postavlja se i pitanje što napraviti ako komunalni redari ne rade svoj posao? Iz Ministarstva zdravlja navode da je za njegovo poštivanje odgovoran gradonačelnik/načelnik jedinica lokalne samouprave koji za neizvršenje obveza može i mora na predstavku građana poduzeti mjere, pa, ako je potrebno, i stegovne.

Ako se građani ne slažu s odlukama koje dozvoljavaju produljeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata u blizini svoje kuće, promjenu odluke mogu tražiti od tijela koje ju je donijelo, dakle grada ili općine. Sve po metodi kadija te tuži - kadija ti sudi. Na kraju nam preostaje jedino obratiti se lokalnom biskupu, gvardijanu ili župniku da preko HDZ-a 'stisne' institucije da stišaju buku.