OPORBA ZGROŽENA

Ako se žalite zbog oduzete nekretnine, sami ćete platiti troškove postupka!

30.05.2014 u 16:26

Bionic
Reading

Saborska je većina danas donijela novi zakon o izvlaštenju, ignorirajući upozorenja oporbe, ali i dijela zastupnika vladajuće koalicije, da je protuustavan Vladin amandman po kojem će građani, ako im žalba na izvlaštenje bude odbijena, sami snositi troškove žalbenog postupka

'Žalba je ustavna kategorija, ovim se krši Ustav i radi pritisak na vlasnika nekretnine da odustane od žalbe, samo kako ne bi morao snositi troškove izvlaštenja', ustvrdila je Vesna Škare Ožbolt (DC).

Dodala je i kako joj nije jasno zašto je Vlada predložila promjenu dosadašnjeg rješenja, po kojem je troškove postupka snosio korisnik izvlaštenja.

Da Vlada diskriminira građane u odnosu na privatne investitore uvjeren je i laburist Dragutin Lesar. 'Država ti uzima privatnu imovinu, a ako se žališ i žalba ti bude odbijena, još ćeš platiti troškove žalbenog postupka. Ovako smo ne samo raščistili s nepovredivošću vlasništva, nego ohrabrujemo građane da i oni budu investitori u nekretnine koje često po političkoj odluci postaju interesna zona izvlaštenja', tvrdi Lesar.

Amandman je podržala SDP-ova Ingrid Antičević Marinović, koja je ustvrdila da oporba obmanjuje građane te da slična rješenja postoje i u drugim zakonima te da je, primjerice, troškove građanske parnice dužna snositi stranka koja izgubi spor. Smatra da će predloženo rješenje onemogućiti ulaganje žalbi iz obijesti, samo zato što netko želi napakostiti investitoru.

Željko Reiner (HDZ) uvjeren je, međutim, da je riječ o rješenju koje Hrvatsku vraća u 40-te godine prošlog stoljeća. 'Tada se ljudima oduzimalo privatno vlasništvo, koje bi u svakoj demokratkoj zemlji moralo biti neprikosnoveno. Ovo je nezamislivo, iako je možda sukladno nečijem svjetonazoru. Neki očito nisu shvatili da smo mi članica EU', rekao je Reiner.

I nezavisnom Damiru Kajinu nije jasno o kakvim obijesnim razlozima govori Ingrid Antičević Marinović. 'Koji su to obijesni razlozi ako netko želi na mojoj zemlji graditi hotel, koji će možda jednog dana htjeti graditi moje dijete? Moram imati pravo da branim svoje. Nije problem da se privatno uzima za školu, cestu ili vodovod, ali je problem kad se ekspropira za privatno', istaknuo je Kajin.