krunoslav capak:

'Ako se ne bude pridržavalo propisanih mjera, uvijek možemo zatvoriti tržnice'

10.04.2020 u 19:58

Bionic
Reading

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i član Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak‘ komentirao je gužve na tržnicama i poručio: Ako se ne bude pridržavalo propisanih mjera, uvijek možemo zatvoriti tržnice kao što smo učinili i prije tri tjedna

U razgovoru za RTL istaknuo je da je u slučaju Hvara ponajprije važan aspekt to što je riječ o otoku: ‘’To je jedna izolirana sredina gdje već više od dva tjedna nema nikakve komunikacije’’.

  • +10
Tradicionalna procesija 'Za križen' uz stroge mjere zaštite Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Prijedlog je, ističe, došao od bratovštine, a ne od Crkve i napominje: ‘’Oni su u prijedlogu detaljno obrazložili kako žele to održati i pitali su da analiziram situaciju epidemiološki i predložim mjere kojih se trebaju pdiržavati’’. Kad se sve to uzme u obzir, kao i to da su im propisane mjere socijalne distance i zaštite procjena je bila, zaključuje Capaka: ‘’Da se tu epidemiološki ne može ništa ili puno dogoditi i ja pretpostavljam da su se te mjere poštovale i da nema nekog rizika da se pojavi zaraza’’.

No što ako se ipak pojavi, pitanje je to na koje svi traže odgovor. ‘’Za svaki slučaj ili dobar potez može se tražiti odgovornost Kriznog stožer pa i ako se ovdje nešto dogodi. Ali bitno je da je vjerojatnost za to u takvim okolnostima bila mala – blizu nule, ne bez rizika, ali blizu nule’’, kazao je Capak u razgovoru za RTL.

Mnogi se pitaju i kakav će odgovor biti ako se pojave slični zahtjevi, a Capak odvraća: ‘'Za svaki zahtjev koji dođe na Stožer mi se zajedno konzultiramo i razmatramo ga. Tko god da dođe, razmotrit ćemo i ako nema prepreka, pretpostavljam da će biti dopušteno’'.

Veliku zabrinutost kod mnogih je izazvao i pogled na današnje velike redove ispred tržnica pa ne čudi da još jače titra pitanje je li im trebalo dozvoliti rad, nije li za to prerano, a Capak na to kaže kako su i u tom slučaju sagledani svi aspekti: 'Ono što treba znati je da smo pažljivo razmatrali što i kako i zaključili da možemo doći do organizacije da se rizik smanji’'.

  • +37
Tržnice diljem Hrvatske na Veliki petak Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

‘'Ako se ne bude pridržavalo propisanih mjera, uvijek možemo zatvoriti tržnice kao što smo učinili i prije tri tjedna', upozorio je Capak. A posebnu brigu, pak, izaziva situacija u Splitu te ostatku domova za starije i nemoćne i javnost brine je li poduzeto sve što treba da se kontrola stanja poboljša i ubrza. Ali i da se ustanovi odgovornost.

No to je pitanje na koje Capak odgovara bez upiranja prstom u krivca: 'Ne bih govorio o tome tko je zakazao. Izvještaji su suprotni i treba ustanoviti o čemu se tu zapravo radi. Bio je to jedan nesretan događaj i radi se sve da se spriječi daljnje širenje zaraze da se zbrine ostale i oragnizira rad ustanove koliko je bolje moguće u ovakvim okolnostima'.

'Što se tiče drugih domova, izdali smo novu uputu prije par tjedana kojom smo pojačali mjere i sada dodatno donosimo mjere kojima ćemo strogo ograničiti ulaz i izlaz te odrediti obavezno testiranje onih koji se vraćaju s pregleda u bolnici, kao i ono što je već sada bitno, a to je da ćemo tražiti da se posebno posveti poštivanju svih mjera u socijalnim domovima što je već i krenulo. Mi jučer i danas intenzivno komuniciramo s kolegama epidemiolozima i dobio sam dojam da domovi već jesu pod posebnom paskom epidemiologa i sada ćemo to još dodatno staviti pod nadzorom da bismo spriječili širenje zaraze’', zaključio je Capak.