poznati detalji

Tržnice se otvaraju, evo što morate znati: Razmak između ljudi od čak tri do pet metara

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 08.04.2020 18:39
  • Objavljeno 08.04.2020 u 18:39
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestilo da se dozvoljava rad tržnica uz pridržavanje strogih mjera socijalnog distanciranja, pri čemu se mora održavati propisani razmak od 3 do 5 metara između prodavača i kupaca međusobno

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović objavio je u srijedu kako je stupila na snagu odluka kojom se omogućava rad tržnica po uputama Stožera.

Iz Ministarstva poljoprivrede navode da se tom odlukom dopušta, uz pridržavanje stroge mjere socijalnog distanciranja, rad zatvorenih objekata (prodavaonica i kioska) u sklopu tržnica koji prodaju hranu, lijekove, higijenske artikle, veterinarsko-medicinske proizvode, poljoprivredne lijekove i hranu za životinje te prodajnih mjesta (klupa) na tržnicama koji su zatvoreni objekti ili ograđeni prostori te prodaju ribu, mlijeko i mliječne proizvode te voće i povrće, navode iz Ministarstva.

Također, dopušta se prodaja na malo voća, povrća i cvijeća iz vozila u ograđenim prostorima, odnosno po principu zelene tržnice.

Pravne ili fizičke osobe koje upravljaju tržnicama obvezne su, uz mjere i upute koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo, dodatno osigurati ulaz i izlaz ograničenog broja kupaca te postaviti pregrade odnosno zaštite od pleksiglasa na prodajnim mjestima (klupama), kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 3 do 5 metara između prodavača međusobno te prodavača i kupaca. Propisani razmak od 3 do 5 metara mora se održavati i između kupaca koji se nalaze u prostoru tržnice.

Također, prodaja iz vozila podrazumijeva sigurnosne razmake od najmanje 3 metra između vozila koja su prodajna mjesta te između vozila kupaca. Prodaja proizvoda iz vozila mora se organizirati na način da se unaprijed pripreme pakiranja, kako bi se kupci što kraće zadržavali na prodajnom mjestu, kaže se u priopćenju.

  • +73
  • +70

Tržnice u Hrvatskoj

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Dodatno, navodi se, na tržnicama i mjestima prodaje iz vozila potrebno je, uz mjere i upute koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo, osigurati da se kod ulaza i u samim prostorima ne stvaraju gužve, dati jasne upute i učiniti ih vidljivima na ulazima i u prostorima tržnice, primjenjivati mjere pojačane higijene te svakodnevno čistiti i provjetravati sve prostore, osigurati što je moguće veću udaljenost između radnika i kupaca te poštivati strogu mjeru socijalnog distanciranja, kao i osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima za ruke te na vidljivim mjestima istaknuti obavijest o općim mjerama smanjenja rizika od zaraznih bolesti, upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni i strogoj mjeri socijalnog distanciranja.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!