PORUKA IZ SRBIJE

Ako Purdu neće Zagreb, hoće Beograd

13.01.2011 u 11:56

Bionic
Reading

Ukoliko Hrvatska u sljedećih 10 dana ne zatraži izručenje Tihomira Purde, to će učiniti Srbija, kazala je Snežana Malović za B92. U međuvremenu, njegov je odvjetnik zatražio da ga se pusti iz pritvora, a hrvatska policija poručuje da je Purda što se njih tiče slobodan građanin

Ministrica pravde Snežana Malović izjavila da će dokumentacija o Tihomiru Purdi, osumnjičenom za ratni zločin nad Srbima u Vukovaru, danas ili sutra biti dostavljena hrvatskom pravosuđu.

Ukoliko Hrvatska u narednih deset dana ne zatraži izručenje Purde, koji je u ekstradicijskom pritvoru u Bosni i Hercegovini, to će učiniti Srbija, rekla je Malović za B92.

'Ukoliko ne bude pokrenut slučaj na nivou hrvatskog pravosuđa, naravno da će Srbija zatražiti njegovu ekstradiciju, najavila je Malović

'Prepuštanje dokaza hrvatskom pravosuđu ne znači da se srpsko pravosuđe potpuno povlači iz tog slučaja. On se, na neki način, ovdje nalazi u fazi mirovanja i mi imamo pravo i nadzora i sagledavanja što je učinjeno na nivou njihovog pravosuđa', kazala je Malović. Istaknula je da 'ukoliko Beograd ne bude zadovoljan samom odlukom, samim ishodom postupka, taj postupak može ponovo aktivirati u Srbiji'.

PURDA ČEKA IZRUČENJE ILI SLOBODU?

Mostarski odvjetnik Josip Muselimović, koji zastupa vukovarskog branitelja Tihomira Purdu uhićenog u Bosni i Hercegovini po tjeralici iz Srbije, podnio je u četvrtak zahtjev za Purdino oslobađanje iz esktradicijskog pritvora.

'Sudu BiH danas je podnesen zahtjev za oslobađanje Purde iz ekstrdicijskog pritvora', potvrdio je Muselimović, pojasnivši da je zahtjev podnesen na temelju rezultata razgovora što su ih u srijedu u Zagrebu vodili hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i njegova srbijanska kolegica Snežana Malović

Muselimovićevo je tumačenje kako su dvije strane tada postigle dogovor da Srbija Purdin slučaj prepusti hrvatskom pravosuđu radi mogućeg procesuiranja.'Iz toga je jasno da Srbija kao država tražiteljica više nema razloga tražiti izručenje', zaključio je Muselimović.

Sud BiH nije komentirao najavu da se traži Purdino puštanje na slobodu.

Šutljivi su i u hrvatskom Ministarstvu pravosuđa te DORH-u, koji još uvijek nisu reagirali na zajedničko priopćenje srpskog državnog odvjetništva za ratne zločine i srpskog ministarstva pravosuđa, koji će zahtijevati da osim Purde, procesuirani budu i Petar Janjić te Danko Maslov, koje Srbija sumnjiči da su zajedno s njim počinili ratni zločin u Borovom naselju.

Oglasio se za HTV, ali ponovivši identične rečenice iz jučerašnjeg priopćenja, ministar Bošnjaković: ' Hrvatska u idućih sedam dana očekuje da će dobiti popise do sada sistematiziranih podataka o hrvatskim državljanima protiv kojih je pred nekadašnjim vojnim sudovima u SFRJ i SRJ prije 2003., vođen postupak i donesena presuda ili se vodi istraga za kaznena djela ratnih zločina, što je rezultiralo raspisivanjem međunarodne ili interne tjeralice'.

'Očekuje se da se dostavi i kopija spisa u slučaju hrvatskog branitelja Tihomira Purde hrvatskom Državnom odvjetništvu na razmatranje i daljnju odluku, kao i izmjena srpskog zakona o oprostu po primjeru onoga što je Hrvatska napravila', kazao je Bošnjaković.

GRBIĆ ČEKA ZAPISNIK SA SASTANKA

Glavni ravnatelj policije Oliver Grbić izjavio je da će srbijansko pravosuđe dostaviti hrvatskom cjelokupan predmet vezan za slučaj Purde, nakon čega će uslijediti daljnji postupci. Rekao je da još nemaju zapisnik sa sastanka mješovitog povjerenstva za pripremu i razmjenu popisa osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine te izrazio uvjerenje da će tijekom dana stići.

Na upit kako će policija postupiti kada Purda bude izručen Hrvatskoj, Grbić je rekao da se po hrvatskom Ustavu ne izručuju hrvatski državljani. 'Ono što je realno očekivati je da Ministarstvo pravosuđa Srbije ustupi predmet hrvatskom pravosuđu i da uslijedi redoviti postupak. To znači da ako se Purda pojavi na bilo kojem od graničnih prijelaza, on je za hrvatsku policiju slobodan građanin', kazao je Grbić. 'U ovom trenutku hrvatska policija nema osnove za uhićenje Purde jer ne izručujemo vlastite državljane. To je ustavna kategorija', ponovio je Grbić.

Na novinarski upit što je s ostalim osobama s Interpolove tjeralice, Grbić je rekao da je u bazi podataka Interpola nekoliko stotina hrvatskih državljana koji se traže zbog kaznenih djela. 'Kada je u pitanju ratni zločin, raspisano je pet tjeralica, i na snazi su još četiri', kazao je Grbić. Po njegovim riječima, oni neće biti uhićeni već treba očekivati suradnju dvaju ministarstava, a temeljem Uprave za pružanje međunarodne pravne pomoći, vjerojatno će uslijediti daljnje postupanje, kazao je ravnatelj policije.

Na pitanje je li Srbija od Hrvatske zatražila progon tih ljudi, Grbić je kazao da je ona raspisala međunarodnu potragu i dala difuziju svim članicama Interpola. 'Međutim, hrvatska policija ne može po tom djelu ratnog zločina uhititi svoje građane i izručiti ih Srbiji. To ne dolazi u obzir, to je ustavna kategorija', kazao je Grbić.

Purdin slučaj komentirao je potpredsjednik hrvatske Vlade Slobodan Uzelac koji je rekao kako smatra da 'Bošnjaković dobro radi svoj posao' te zaključio: 'Moja su očekivanja u slučaju Purda pozitivna, dobronamjerna i optimistična'.